Un magnat taiwanez și-a anunțat planul de a antrena 3,3 milioane de „războinici civili” pentru a apăra Taiwanul de o invazie chineză, fiind dispus să investească 32 de milioane de dolari din banii lui personali în acest sens, adică un miliard de dolari taiwanezi.
Anunțul făcut de Robert Tsao, un cunoscut om de afaceri taiwanez și fondator al United Microelectronics Corp, un important producător de microcipuri, vine pe fondul tensiunilor în creștere dintre Taiwan și China, potrivit The Guardian. Ministerul apărării din Taiwan a anunțat joi că militarii au doborât o dronă chineză peste insulele Kinmen din Taiwan.
La o conferință de presă de joi, Tsao, în vârstă de 75 de ani, a declarat că amenințarea Partidului Comunist Chinez (PCC) la adresa Taiwanului crește. Purtând o vestă antiglonț și o cască, el a promis fonduri pentru pregătirea a „trei milioane de oameni în trei ani”. Colaborând cu organizația civilă de apărare a insulei, Academia Kuma, 60% din fonduri ar urma să fie destinate antrenării unei armate de „războinici”, iar 40% pentru a intrui alți 300.000 de oameni pentru a deveni trăgători de elită.
„Dacă putem rezista cu succes ambițiilor Chinei, nu numai că vom putea să ne protejăm patria, ci și să aducem o mare contribuție la situația mondială și la dezvoltarea civilizației”, a spus el.
Tsao a fost un susținător activ al unificării Taiwanului cu China și a renunțat la cetățenia taiwaneză în semn de protest față de o investigație guvernamentală care i-a vizat compania. Cu toate acestea, el a declarat pentru Radio Free Asia că și-a schimbat părerea după ce a fost martor la represiunea împotriva mișcării pro-democrație din Hong Kong. Joi, el a anunțat, de asemenea, că a renunțat la cetățenia singaporeză, că a redobândit cetățenia taiwaneză și că are de gând să „moară în Taiwan și să fie alături de oamenii lui”.
„Având în vedere istoricul de atrocități al Partidului Comunist Chinez împotriva propriului popor și a uigurilor, care nici măcar nu sunt chinezi, amenințările PCC nu au făcut decât să aprindă în rândul poporului taiwanez o ură amară împotriva acestui inamic necruțător și hotărârea comună de a rezista”, a mai spus el, potrivit Bloomberg.
Academia Kuma a fost înființată în 2021, pe fondul dorinței crescânde a populației civile din Taiwan de a se intrui pentru războaie de gherilă, autoapărare și măsuri de prim ajutor. În august, Tsao s-a implicat în finanțarea organizației. După invazia Rusiei în Ucraina, apetitul comunității pentru instruirea militară a crescut, dar guvernul s-a concentrat pe trupele sale armate și pe rezerviști. Academia Kuma a spus că voința oamenilor din Taiwan de a rezista unei invazii va „determina rezultatul războiului”. „Războiul nu este o chestiune pentru câțiva oameni, iar apărarea Taiwanului este o responsabilitate pentru fiecare taiwanez.”
După anunțul magnatului, United Microelectronics Corp s-a distanțat de Tsao, care s-a retras din compania pe care a fondat-o în urmă cu mai bine de 10 ani. „Nu are nicio legătură cu United Microelectronics Corp”, a spus el.
Tensiunile dintre Taiwan și China au crescut dramatic în ultimele luni, în special după vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Ca răspuns, armata chineză a desfășurat exerciții militare în jurul Taiwanului și chiar a făcut teste cu rachete.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că soldații săi au doborât o dronă chineză. Drona a zburat deasupra posturilor militare de pe insulele Kinmen din Taiwan, care se află chiar lângă China continentală, și a ignorat avertismentele.
Exercițiile chineze au simulat în mare parte o blocare a Taiwanului, întrerupând traficul aerian și maritim, dar vineri ministerul apărării din Taiwan a declarat că armata chineză simulează și atacuri asupra navelor marinei americane, cu scopul de a împiedica forțele străine să vină în ajutorul Taiwanului, în cazul unui atac.
Editor : D.C.