Un inginer care lucra pentru Forțele Navale ale Statelor Unite a recunoscut că a încercat să vândă secrete de stat despre submarinele nucleare americane unei „puteri străine”, scrie Deutsche Welle. Țara în cauză ar fi un aliat al Statelor Unite.
Departamentul de Justiție al SUA a spus că un inginer al Marinei americane a declarat luni pentru a curte federală că a încercat să fure secrete despre submarinele nucleare unei puteri străine.
Nu este clar despre ce țară este vorba, dar unele documente prezentate în instanță arată că ar fi fost o țară aliată cu Statele Unite în care engleza nu este limba principală.
Procurorii au spus că Jonathan Toebbe, în vârstă de 43 de ani, a abuzat de faptul că avea acces la informații strict secrete și a vândut în mod repetat detalii despre elementele de design și performanță ale submarinelor americane.
Inginerul a cerut criptomonede în valoare de 5 milioane de dolari în schimbul informațiilor secrete
Potrivit oficialilor care se ocupă de caz, complotul orchestrat de Toebbe ar fi început în aprilie 2020, când acesta a comunicat informații clasificate reprezentanților dintr-o țară străină cu promisiunea că le va dezvălui și mai multe secrete în schimbul a 5 milioane de dolari sub formă de criptomonede, potrivit NBC News.
Toebbe a fost arestat acum mai bine de 4 luni împreună cu soția sa, Diana, iar acum a pledat vinovat în fața unui judecător federal.
Timp de un an de zile, cuplul care trăia în orașul Annapolis, statul Maryland, ar fi vândut informații confidențiale unui agent sub acoperire al Biroului Federal de Investigații (FBI) care se prefăcea că este un reprezentant al unei puteri străine.
În schimbul pledoariei sale de vinovăție, este de așteptat ca Toebbe să primească o pedeapsă între 12 și 17 ani de închisoare, informează Reuters.
Toebbe lucra ca inginer în Programul de Propulsie Nucleară Navală și era autorizat să aibă acces la informații secrete și restricționate.
Soția inginerului, implicată în complot. Secretele, ascunse într-un sandvici
Negocierea sentinței o incriminează și pe soția lui Toebbe, o profesoară care până acum și-a menținut nevinovăția și a încercat să își obțină libertatea pentru a putea avea grijă de cei doi copii ai cuplului.
Diana Toebbe este acuzată că s-a alăturat „conspirației” inițiate de soț „în mod deliberat și în cunoștință de cauză pentru a comunica informații secrete unei terțe persoane cu intenția de a-i face un beneficiu unei națiuni străine”, potrivit documentelor.
Într-una dintre tranzacții, informațiile secrete au fost stocate într-un card de memorie care a fost apoi ascuns într-o jumătate de sandvici cu unt de arahide. Soția sa ar fi stat de pază pentru a se asigura că nu sunt depistați.
Oficialii au spus că afacerea a fost dejucată de FBI, cu ajutorul procurorilor de la Departamentul de Justiție, a Serviciului Naval de Investigații Criminale și a Departamentului pentru Energie.
Submarinele de atac, în centrul unei dispute diplomatice
Departamentul de Justiție a declarat că Toebbe lucra la proiectarea reactoarelor submarinelor din clasa Virginia încă din 2012.
Submarinele de tip Virginia sunt nave de ultimă generație din flota americană. Tot acestea s-au aflat și în centrul furtunii diplomatice din septembrie, anul trecut, când Australia a anulat un acord major cu Franța.