Autoritățile din regiunea ucraineană Odesa au închis plajele din cauza calității slabe a apei - cauzată în parte de prăbușirea barajului Nova Kakhovka -, care reprezintă o „amenințare reală” pentru locuitori. De asemenea, a fost interzisă și vânzarea de pește din „locuri de pescuit neidentificate”.
„Plajele din Odesa au fost declarate nepotrivite pentru înot din cauza înrăutățirii semnificative a condițiilor apei în zonele deschise (marea, estuarul) și o amenințare reală pentru sănătatea locuitorilor orașului”, a anunțat primăria Odesa duminică, într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.
Plajele cu nisip și stațiunile de vacanță din Odesa erau foarte populare printre turiștii ucraineni și străini, care obișnuiau să vină în zonă înainte de izbucnirea războiului. În ultimele luni, plajele au fost în mare parte abandonate de înotători, deoarece minele purtate de curenți în Marea Neagră continuă să ajungă pe mal.
Acum, prăbușirea barajului de la Nova Kahovka a adus și mai multe deșeuri de război pe fluviul Nipru, transformând litoralul Mării Negre din Odesa „într-o groapă de gunoi și cimitir de animale”, potrivit autorităților ucrainene.
Salmonella, viermi, E. Coli
Oficialii Odesa au atras atenția asupra scăderii calității apei într-o postare pe Telegram încă de sâmbătă, afirmând că testele de laborator au „identificat agenți infecțioși în ultima săptămână”.
În apă s-au găsit urme de salmonella, ouă și larve de viermi, iar nivelurile permitate pentru E. Coli lactoză-pozitivă au fost „semnificativ” depășite.
„Prezența tuturor acestor patogeni biologici în apa zonelor deschise din regiunea Odesa, inclusiv Marea Neagră, estuarul Bilhorod-Dnistrovskyi și fluviul Dunărea, reprezintă o amenințare reală pentru viața și sănătatea populației”, a adăugat primăria.
Sâmbătă, primăria a anunțat că rezidenților din Odesa li se interzice și vânzarea de pește și fructe de mare provenite din „locuri de pescuit neidentificate”.
Plajele din Odesa sunt direct afectate de viitura de pe Nipru provocată de distrugerea barajului Kahovka, direcția de vărsare a fluviului în Marea Neagră fiind exact spre Odesa.
Pe de altă parte, specialiștii de la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin Oceanic-Club au arătat că riscurile pentru plajele de pe litoralul românesc sunt inexistente, deocamdată, datorită curenților marini, a curenților formați de vărsarea Dunării în mare, dar și liniei țărmului, care formează un paravan natural pentru litoralul nostru.
Citește și: Ce riscuri prezintă viitura adusă de distrugerea barajului Kahovka pentru turiști pe litoralul românesc. Rolul neașteptat al Dunării
Editor : B.P.