Un francez a fost arestat la Moscova pentru că nu s-a înregistrat ca „agent străin”. Bărbatul este acuzat de spionaj

Data actualizării: Data publicării:
francez arestat la moscova
ONG-ul Centrul pentru Dialog Umanitar (HD) din Geneva a confirmat că Laurent Vinatier, care este consilier în cadrul organizației, a fost reținut la Moscova. Colaj foto / surse foto: X

Un cetățean francez, care lucrează pentru ONG-ul elvețian Centrul pentru Dialog Umanitar (HD) din Geneva, a fost arestat la Moscova, fiind acuzat de spionaj și că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în Rusia. Organizația a transmis joi că bărbatul este consilier pentru Rusia și Eurasia și a confirmat reținerea acestuia.

Rusia a anunțat joi că a arestat un cetățean francez la Moscova, acesta fiind acuzat că a colectat informații militare și că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, scrie DW.

Moscova s-a folosit anterior de arestările făcute în temeiul legii „agenților străini” ca un precursor pentru a formula ulterior acuzații mai grave.

Oricine primește sprijin străin sau care se află sub „influență străină” este obligat prin lege să se înregistreze ca „agent străin” în Rusia.

Bărbatul riscă o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat.

Cine este francezul arestat la Moscova și ce acuzații i se aduc

ONG-ul Centrul pentru Dialog Umanitar (HD) din Geneva a confirmat că un consilier al lor, identificat ca Laurent Vinatier, a fost reținut.

„Lucrăm pentru a obține mai multe detalii despre circumstanțele arestării și pentru a asigura eliberarea lui Laurent”, a declarat un purtător de cuvânt al ONG-ului, agenției de presă AFP într-un comunicat.

Comitetul de Anchetă al Rusiei nu a dat numele cetățeanului arestat, dar a spus că acesta a fost acuzat de nedepunerea documentelor necesare pentru „includerea în registrul agenților străini”.

Comitetul de Anchetă a postat un clip video cu arestarea acestuia, care a avut loc la o cafenea din Moscova, și a transmis că „un cetățean francez suspectat că strângea informații despre activitățile militare ale Rusiei a fost reținut la Moscova. Aceste informaţii, dacă sunt obţinute din surse străine, ar putea fi folosite împotriva securităţii statului. În acest scop, el a vizitat în repetate rânduri Rusia, inclusiv Moscova, unde a organizat întâlniri cu cetăţenii ruşi".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Actuala și mai stricta lege rusă a „agenților străini” a intrat în vigoare în iunie 2022. De atunci, a fost folosită în mod repetat pentru a reprima disidența și a dus la arestarea mai multor persoane.

Emmanuel Macron confirmă că un cetățean francez a fost arestat în Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat joi, într-un interviu televizat, arestarea unui francez de către autorităţile ruse, relatează BFMTV, preluat de News.ro.

”Da, unul dintre compatrioţii noştri a fost arestat în Rusia (...). Este vorba despre unul dintre compatrioţii noştri care lucrează la un ONG elveţian înfiinţat de către un fost secretar general al ONU, Kofi Annan, şi care face diplomaţie”, a declarat şeful statului francez.

În vederea ”restabilirii adevărului împotriva intoxicărilor pe care auzim”, Emmanuel Macron a precizat că acest cetăţean francez nu lucra pentru Franţa şi că ”va primi toate protecţiile consulare” prevăzute în aceste cazuri.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Englezii au găsit adevăratul castel al lui Vlad Țepeș: Nu are nicio legătură cu Castelul Bran al lui Dracula
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, la o lună după ce și-au confirmat relația. Imagini de la nunta...
Film Now
Este unul dintre cei mai îndrăgiți actori de la Hollywood. Dustin Hoffman, aproape de nerecunoscut pe...
Adevarul
Scurgeri periculoase misterioase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: „Risc major pentru...
Newsweek
Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
5 semne alarmante care îți indică că o aplicație mobilă nu este de încredere
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...