Un băiețel de 8 ani care se juca într-o zonă cu nisip, în curtea școlii, a dezgropat o monedă de argint veche de 1.800 de ani, bătută în timpul Imperiului Roman. Descoperirea a fost făcută la o școală generală din Germania, în august 2002, relatează Livescience.
Cuprins de entuziasm pentru că a găsit o comoară îngropată în curtea școlii, elevul de clasa a patra – identificat doar ca Bjarne – a mers acasă pentru a arăta moneda familiei sale din Bremen.
Părinții lui au contactat autoritățile, iar arheologii au confirmat că moneda era un dinar roman bătut în timpul împăratului Marcus Aurelius Antoninus, care a domnit din 161 până în 180 d.Hr..
Moneda, foarte uzată, care cântărește 2,4 grame, a fost bătută într-o perioadă în care Imperiul Roman a scăzut conținutul argint în monede, din cauza inflației, a spus arheologul Uta Halle.
Halle a spus că descoperirea este „foarte importantă”, deoarece este unul dintre puținii dinari descoperiți în Bremen. Deși această regiune a Germaniei nu a fost niciodată sub stăpânire romană, a fost locuită de Chauci, un vechi trib germanic care făcea adesea comerț cu vechii romani. Acest lucru ar putea explica modul în care moneda a fost îngropată pe pământ german, potrivit The History Blog.
Bjarne nu poate păstra moneda, deoarece descoperiri ca aceasta aparțin statului, în conformitate cu Legea privind protecția monumentelor din Bremen. Însă arheologii l-au lăudat pentru „vigilenta și curiozitatea” sa și intenționează să-i dea două cărți de arheologie drept recompensă.
Halle speră că dinarul va fi expus la Muzeul Focke din Bremen.
Editor : M.B.