O schiță cumpărată cu 30 de dolari la un târg de vechituri din statul american Massachusetts s-a dovedit a fi opera faimosului artist al Renașterii Albrecht Dürer. Experții spun acum că valorează cel puțin 10 milioane de dolari, relatează CNN.
Potrivit Agnews Gallery, casa de licitații din Londra unde se află acum opera de artă, Albrecht Dürer, care a murit în 1528, este considerat atât cel mai mare artist german al timpului său, cât și unul dintre cei mai importanți artiști și intelectuali ai Renașterii europene.
Desenul redescoperit se intitulează „Fecioara cu Pruncul”. Deoarece cariera și moștenirea lui Dürer au fost studiate în profunzime de la moartea sa, este extrem de rar să găsești lucrări necunoscute, iar Agnews a spus că această schiță a fost „subiectul unui mare interes de la descoperirea ei”.
Colecționarul de artă Clifford Schorer din Boston, care este consultant al galeriei, a povestit pentru CNN că a dat peste opera de artă, despre care se crede că a fost finalizată în 1503, din întâmplare, în drum spre o petrecere în Massachusetts, în 2019.
Trebuia să cumpere un cadou, așa că a intrat într-o librărie. Acolo, librarul i-a spus că un prieten al său are un desen de Dürer și l-a întrebat dacă vrea să-l vadă. Schorer a fost de acord, dar nu credea că poate fi vorba de o operă a marelui pictor.
Schița fusese cumpărată de la un târg de vechituri, cu 30 de dolari, și era vândută de un arhitect care o primise de la tatăl său, comerciant de artă, a spus Schorer.
Când a văzut schița, Schorer a fost surprins de calitatea acesteia.
„Cred că este fie cel mai mare fals pe care l-am văzut vreodată, fie o capodoperă”, a fost reacția lui.
Schorer a povestit cum a început o călătorie de trei ani pentru a verifica opera de artă, care a implicat a 17 zboruri internaționale în jurul lumii pentru a consulta experți.
Demersurile au inclus o masă rotundă la British Museum din Londra în decembrie anul trecut, unde desenul a fost examinat de cercetători din domeniu alături de alte lucrări pe hârtie ale lui Dürer, a spus Schorer . El a adăugat că opera de artă a fost supusă unei analize tehnice a vechimii și poartă semnul distinctiv al artistului.
Editor : M.B.