Un bărbat din Arabia Saudită a fost condamnat la moarte pentru că a criticat guvernul pe Twitter, de pe un cont cu 9 urmăritori

Data publicării:
prinț arab
Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman FOTO: Getty Images

Un opozant din Arabia Saudită a fost condamnat la moarte pentru că a denunţat pe reţelele de socializare corupţia şi presupuse încălcări ale drepturilor omului, au declarat fratele său şi surse apropiate de acest caz, relatează AFP citată de Agerpres.

Mohammed al-Ghamdi a fost judecat în iulie de Tribunalul Penal Specializat, o instanţă înfiinţată în 2008 pentru a se ocupa de cazuri legate de terorism, dar folosită şi pe scară largă pentru a-i judeca pe disidenţii politici şi activiştii pentru drepturile omului.

Acuzaţiile împotriva sa au inclus conspiraţie împotriva conducătorilor saudiţi, subminarea instituţiilor statului şi sprijinirea ideologiei teroriste, potrivit unor surse familiare cu cazul.

Autorităţile regatului nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Potrivit lui Saeed al-Ghamdi, fratele lui Mohammed şi activist exilat, cazul s-a bazat cel puţin parţial pe mesaje publicate pe reţeaua socială X (fostă Twitter), care criticau guvernul şi care exprimau sprijin pentru "prizonierii de conştiinţă", cum ar fi clericii Salman al-Awda şi Awad al-Qarni.

Contul lui Mohammed al-Ghamdi pe reţeaua X nu avea însă decât nouă abonaţi, conform Centrului din Golf pentru Drepturile Omului.

"Instanţele saudite îşi intensifică represiunea şi dau de gol promisiunile false de reformă", a declarat Lina al-Hathloul, ofiţer de comunicare la grupul pentru drepturile omului ALQST din Londra.

"Cum poate lumea să creadă că ţara se reformează, când un cetăţean va fi decapitat pentru tweet-uri pe un cont anonim cu mai puţin de zece urmăritori?", a întrebat ea.

Monarhia bogată din Golf este una dintre ţările cu cea mai răspândită utilizare a pedepsei capitale. Cel puţin 147 de persoane au fost executate în Arabia Saudită în 2022, iar 94 de la începutul acestui an, conform unui bilanţ al AFP.

Mass-media de stat nu specifică modul de execuţie, dar decapitarea a fost adesea folosită în trecut.

Sub conducerea puternicului său prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, Arabia Saudită s-a angajat la un program ambiţios de reforme menite să transforme regatul ultraconservator într-o destinaţie globală pentru afaceri şi turism.

Dar ţara a fost adesea criticată pentru bilanţul său în domeniul drepturilor omului, mai ales după sentinţele dure de închisoare pronunţate anul trecut pentru două femei care au transmis mesaje critice pe reţelele de socializare.

Climatul politic este "poluat de represiune, teroare şi arestări politice pentru simpla exprimare a unei opinii, chiar şi prin tweet-uri sau aprecierea unor tweet-uri critice", a spus Saeed al-Ghamdi.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperirea pe o plajă făcută de un copil de 6 ani: „Arăta diferit față de toate”
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Delia, revoltată după ce Călin Georgescu a spus că o femeie "nu poate face față" rolului de președinte: Mor...
Film Now
Penelope Cruz, elegantă și în costum de baie, într-o ședință foto pentru Vogue. „Cea mai frumoasă femeie”
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
Newsweek
Decizie radicală pentru pensiile militarilor și rezerviștilor. S-a stabilit când ar urma să crească
Digi FM
Vasile Bănescu, critică susținerea lui Călin Georgescu de către preoții Bisericii Ortodoxe: „Unde este...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești țigările electronice
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Prietenii lui Brad Pitt spun că Angelina Jolie face jocuri de culise și îi întoarce pe copii împotriva...
UTV
Elena Viscu, fosta sotie a lui CRBL, face primele declaratii despre fiica lor, Alessia: „Citeste si ea...