Un an de la puciul eșuat din Turcia. Ambasador: Ne doare că SUA nu răspund mai repede apelului nostru în privința lui Gulen

Data publicării:
ambasadorul turciei

În noaptea de 15 iulie de anul trecut, televiziunile din Turcia transmiteau imagini care îngrozeau lumea. Clădirea Parlamenului de la Ankara era bombardată, iar pe străzile din Istanbul militarii trăgeau în oameni. Avea loc o tentativă de lovitură de stat, care s-a soldat cu un eşec. Preşedintele Recep Erdogan a profitat de situaţia creată şi a dispus măsuri dure pentru pedepsirea vinovaţilor. Mai mult, a organizat chiar şi un referendum în urma căruia transformat ţara dintr-o democraţie parlamentară într-o republică prezidenţială. Cristina Cileacu a stat de vorbă despre toate acestea cu ambasadorul Turciei la București, Koray Ertaș.

Cristina Cileacu: În acest an de după tentativa de lovitură de stat, preşedintele dvs a câştigat foarte multă putere şi cuvântul pe care îl foloseşte acum comunitatea internaţională când se referă la Turcia este autocraţie. Este Turcia o ţară divizată acum, dacă luăm în calcul şi rezultatul de la referendumul care i-a permis preşedintelui să aibă mai multă putere?

E.S. Koray Ertaş - ambasadorul Turciei în România: Depinde cum descrii diviziune, pentru că poţi citi rezultatul referendumului şi ca pe o funcţionare clară a democraţiei din Turcia. Cam 48% din populaţie a spus „nu” şi a fost un mediu clar de discuţii înainte de referendum. Preşedintele a fost recent întrebat de media despre faptul că se spune că Turcia este o dictatură şi că suntem astfel etichetaţi. Răspunsul lui a fost că îi invită să se uite în dicţionar să vadă ce înseamnă. Suntem mândri să fim singura democraţie din lumea majoritar musulmană şi pentru că suntem mândri suntem şi hotărâţi să o protejăm şi încercăm asta în faţa ameninţărilor diverse, atât interne, cât şi externe.

Cristina Cileacu: Fethullah Gulen, arhitectul tentativei eşuate de lovitură de stat, este încă în SUA. De ce? Nu sunt dovezile prezentate americanilor suficient de solide?

E. S. Koray Ertaş - ambasadorul Turciei în România: Prietenii noştri americani ne spun că procesul se derulează după procedurile obişnuite, le-am trimis dovezi concrete, cutii pline cu documente au plecat spre SUA, este un dialog constant între ministerele noastre de justiţie şi autorităţile relevante, deci procesul este în derulare. Bineînţeles că ne doare, pentru că în calitate de aliaţi ai SUA ne aşteptam ca autorităţile din SUA să răspundă mai rapid apelului nostru, să grăbească procesul şi să-l extrădeze pe liderul acestui grup, pentru că el îşi continuă activităţile acolo, apare la televiziuni şi ţinteşte spre ţara noastră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...