Umbra Rusiei atârnă asupra războiului din Sudan. Ce misiuni secrete desfășoară Grupul Wagner în țara bogată în aur

Data actualizării: Data publicării:
Soldat rus în Piața Roșie în umbră
Militar în armata rusă. Foto: Profimedia Images

SUA și UE afirmă că Grupul Wagner operează în Sudan printr-o serie de firme fantomă și că mercenarii lui Prigojin sunt implicați în exploatarea și comerțul ilegal al aurului, scrie El Pais. Interesele Rusiei în țara africană nu se termină aici, însă, Kremlinul încercând de mai mulți ani să construiască o bază navală la Marea Roșie pe teritoriul Sudanului.

În jurul orei 9 seara cu câteva săptămâni în urmă, compania rusească Concord, deținută de magnatul și fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a postat un mesaj pe rețeaua socială VKontakte. Prigojin a transmis că a simțit că este necesar să „informeze pe toată lumea că niciun angajat Wagner nu a fost în Sudan de mai bine de doi ani. Nu am avut niciun contact nici cu Mohamed Hamdan Dagalo, nici cu Abdel Fattah al-Burhan de mult timp”.

Cei doi generali, care au ajuns la conducerea țării în urma unei lovituri de stat executate în octombrie 2021, se află acum într-o luptă pentru putere care a aruncat Sudanul într-un război sângeros. Prigojin, un apropiat al lui Putin, a adăugat că nicio companie dintre cele deținute de el nu are „interese financiare” în țara africană.

Totuși, sancțiunile impuse de UE și SUA împotriva mercenarilor Wagner îl contrazic pe Prigojin. Bruxelles și Washington afirmă că Wagner își menține prezența în Sudan printr-o serie de companii pe care Prigojin le folosește pentru a exploata industria sudaneză a mineritului aurului.

lavrov-generali-sudan
Lavrov s-a văzut în luna februarie cu ambii generali care conduceau țara și care acum se luptă pentru putere. Colaj foto: Profimedia Images

Mesajul lui Prigojin era adresat unor publicații ca BBC, The Washington Post și Jeune Afrique, care au scos în evidență relația sa cu Dagalo - zis și Hemedti, comandantul Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) care luptă împotriva Forțelor Armate ale Sudanului, conduse de al-Burhan, dar și implicarea Wagner în industria aurului, în special printr-o companie numită Meroe Gold.

Trezoreria Statelor Unite a adăugat Meroe pe lista sancțiunilor în iulie 2020 din cauza legăturilor cu Prigojin, pe care Washington îl acuză că exploatează resursele naturale ale țării și că discreditează protestele pro-democrație. Meroe Gold este o subsidiară a M-Invest, firma fantomă a Grupului Wagner din Sudan.

Rusia vrea să își facă o bază navală la Marea Roșie în Sudan

Moscova și Khartoum au avut relații apropiate înainte, în timpul și după lovitura de stat prin care armata l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Omar al-Bashir în 2019.

Wagner a primit primele autorizații de exploatare a aurului în 2017, în perioada de apogeu a renașterii intereselor ruse de pe continentul african, atunci când Wagner a pătruns în mai multe țări, precum Mali și Republica Centrafricană.

Industria aurului alimentează în jur de 70% din toate exporturile Sudanului, cu aproximativ 90 de tone extrase pe an, și reprezintă atracția principală pentru interesele străine.

Rusia plănuiește să își construiască o bază navală în Port Sudan, pe coasta Mării Roșii - un loc de mare valoare strategică aflat între Canalul Suez la nord și Golful Aden la sud. Cele mai multe baze militare străine din regiune, inclusiv cele administrate de SUA, Franța și Marea Britanie, se află în Djibouti.

sudan profimedia
Forțele de Sprijin Rapid (RSF), conduse de generalul Hemedti, continuă luptele împotriva Forțelor Armate ale Sudanului, conduse de generalul al-Burhan. Foto: Profimedia Images

Dictatorul al-Bashir a întâmpinat cu brațele deschise complexul militar rusesc, dar, odată cu venirea la putere a guvernului de tranziție, planurile mărețe ale Rusiei au rămas în stand-by.

Moscova a primit, însă, o nouă mână de ajutor după lovitura de stat din 2021. Cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, generalul Hemedti a venit la Moscova ca să discute despre problemele de securitate și cooperare. Acesta a declarat la acea vreme că nu vede nicio problemă ca Rusia să își facă o bază militară la Marea Roșie, atâta timp cât securitatea țării sale nu este pusă în pericol.

Un an mai târziu, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a bătut palma cu generalul al-Burhan în privința construirii bazei militare, dar nu a mai venit nicio confirmare oficială a înțelegerii din partea juntei, acum falimetară.

Wagner exploatează ilegal aurul Sudanului prin firme fantomă și rețele clandestine

Relația Moscovei cu Khartoum „nu afectează” confruntarea actuală într-o prea mare măsură, este de părere Roland Marchal, expert în spațiul sudanez de la Centrul pentru Studii Internaționale Sciences Po din Paris. „Relațiile [Rusiei] cu guvernul vor fi mai dificile de acum înainte, indiferent de cine câștigă”.

evgheni-prigojin-profimedia-0731764549-scaled
Prigojin susține că Wagner nu are nicio prezență în Sudan, dar realitatea îl contrazice. Foto: Profimedia Images

Cu toate că Prigojin susține că Wagner nu are nicio prezență în Sudan, realitatea îl contrazice. Cel puțin 58 de angajați ai unei companii cu ajutorul căreia Wagner exploatează minele de aur, evitând în același timp sancțiunile străine, au fost investigați anul acesta pentru că ar fi scos mai multe kilograme de aur din țară în mod ilegal. Dintre aceștia, 36 ar fi cetățeni ruși, potrivit Mining.com și a publicațiilor locale.

O investigație CNN din 2022 a descoperit că aurul din Sudan este scos ilegal din țară printr-o rețea condusă de ruși. Raportul a documentat cel puțin 16 zboruri rusești încărcate cu aur ce au avut loc într-o perioadă de 18 luni de zile. Capul operațiunii este Alexander Sergheevici Kuznețov, un veteran Wagner care a fost ținta sancțiunilor UE încă din decembrie 2021.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”