Prăbușirea Uniunii Sovietice nu a lăsat în urmă doar șomaj, crimă organizată, dispute teritoriale și baze militare abandonate, ci și un caz demn de romanele absurde ale lui Franz Kafka: povestea lui Vasili Babina.
Mai precis, Babina este ultimul cetățean al URSS. Singurul act de cetățenie pe care bărbatul, în vârstă de 58 de ani, îl posedă este un pașarport sovietic. Cum a ajuns Vasili Babina legat peste decenii de acest document-fantomă?
Totul a început în 1991, în plină dezintegrare a blocului sovietic, când Babina a fost condamnat la moarte prin împușcare, fiind găsit vinovat pentru furt, spargere de locuințe și crimă. Șase ani mai târziu, pedeaspa acestuia avea să fie comutată la 26 de ani de pușcărie, după ce guvernanții de la acea dată ai Federației Ruse suspendaseră pedeapsa cu moartea.
Anii au trecut și a venit 2017. În februarie, Vasili Babina a ieșit din spatele gratiilor. Numai că autoritățile din Federația Rusă s-au trezit într-o încurcătură birocratică greu de descâlcit.
Un tribunal din Ekaterinburg l-a declarat pe fostul deținut o „persoană fără stat” și a decis mutarea acestuia în custodie temporară la un centru pentru migranți, potrivit publicației The Moscow Times.
În pașaportul sovietic, Babina deține cetățenia Republicii Sovietice Socialiste Kazahe, care nu mai există din 1991, odată cu dispariția Uniunii Sovietice. Oficialii ruși vor să îl expulzeze pe Vasili Babina în ceea ce este considerată a fi țara sa natală, actualul Kazahstan, și le-au cerut autorităților de la Astana să recunoască cetățenia „kazahă” a bărbatului.
„Este imposibil să recunoaștem cetățenia sa ca aparținând Federației Ruse. Anterior, acesta a trăit pe teritoriul Kazahstanului modern. Angajații din domeniul gestionării migrației au trimis o solicitare autorităților de stat din Kazahstan în vederea stabilirii cetățeniei persoanei respective. Răspunsul primit este cel la care ne așteptam: este o persoană cu cetățenie neconfirmată”, preciza la momentul eliberării lui Vasili Babina, într-un comunicat, departamentul pentru relații cu presa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă, potrivit postului rusesc de televiziune E1.
Între timp, în ecuație au intrat și activiștii pentru drepturile omului, care cer stoparea intenției de expulzare, invocând presupuse legături de rudenie ale lui Babina cu persoane din Republica Altai, entitate a Federației Ruse.
Pe 28 mai, tribunalul din Ekaterinburg va decide dacă Vasili Babina, „cetățeanul nimănui”, va mai rămâne sau nu în centrul pentru migrație.