Candidatul francez de centru Emmanuel Macron şi-a consolidat avansul în sondaje în faţa rivalei sale de extremă-dreapta Marine Le Pen, în ultima zi a unei campanii electorale tumultoase, care a dat peste cap politica ţării, comentează Reuters, citat de News.ro.
Scrutinul de duminică este considerat cel mai important din Franţa din ultimele decenii, în condiţiile în care cei doi candidaţi la Elysee au puncte de vedere diametral opuse privind Europa şi locul Franţei în lume.
Le Pen, candidata Frontului Naţional, vrea să închidă graniţele şi să scoată ţara din Zona euro, în timp ce candidatul independent Emmanuel Macron, care nu a ocupat niciodată o funcţie desemnată prin vot, vrea o cooperare europeană mai strânsă şi o economie deschisă. Candidaţii principalelor două partide din Franţa au fost eliminaţi încă din primul tur de scrutin, pe 23 aprilie.
Patru sondaje noi îl creditează pe Macron cu 62% din intenţiile de vot în al doilea tur de scrutin, faţă de 38% pentru Le Pen. Acesta este cel mai bun rezultat înregistrat de candidatul de centru în sondaje realizate de institute de prestigiu, după primul tur de scrutin din 23 aprilie. Un al cincilea sondaj îl creditează cu 61,5% din intenţiile de vot.
Pe de altă parte, un sondaj publicat vineri de Odoxa, arată că un sfert dintre alegătorii francezi probabil că se vor abţine duminică. Mulţi dintre ei sunt alegători de stânga dezamăgiţi că toţi candidaţii lor au fost eliminaţi din primul tur de scrutin.
O astfel de rată de absenteeism ar fi a doua cea mai mare la un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 1965, subliniind nemulţumirea multor alegători faţă de opţiunile existente.
În primul tur de scrutin, rata de participare a fost de aproape 78%.
Potrivit analiştilor, Macron şi-a consolidat semnificativ poziţia după ultima dezbatere televizată, ce a avut loc miercuri. De altfel, performanţa lui Macron la dezbatere, precum şi un alt sondaj publicat săptămâna aceasta, care arată că partidul său, En Marche!, va câştiga, probabil, legislativele din iun ie, au sporit încrederea investitorilor, care se temeau de haosul pe care l-ar fi putut genera o victorie a lui Le Pen.
Astfel, diferenţa dintre costurile la care se împrumută Guvernele german şi francez, pe perioade de 10 ani, a atins vineri cel mai mic nivel din ultimele şase luni.
„Deşi aproape nimeni nu se aşteaptă la o surpriză, adică Macron este favoritul detaşat să câştige şi să devină noul preşedinte francez, traderii par să fie în favoarea (retragerii – n.r.) unor bani de pe masă”, a explicat traderul Markus Huber, de la City of London Markets.