Banca Centrală a Japoniei (BOJ) a scumpit costul împrumuturilor pentru prima dată în ultimii 17 ani. Dobânda cheie a crescut de la -0,1% la un interval cuprins între 0% și 0,1%. Modificare survine după o creștere a salariilor în țara asiatică, ca urmare a creșterea prețurilor de consum.
În 2016, BOJ a redus dobânda cheie sub zero încercând să stimuleze economia, scrie BBC.
Creșterea din Japonia, chiar dacă mai mult simbolică, înseamnă că în acest moment nu mai există la nivel mondial state cu dobânzi negative.
Când rata dobânzii este negativă cetățenii trebuie să plătească pentru a-și ține banii la bancă. Acestea metodă a fost folosită în trecut de mai multe țări pentru a încuraja populația să își cheltuie banii și să stimuleze consumul, în loc să-i depună la bancă.
Ultimele cifre oficiale arată că, deși rata creșterii prețurilor a încetinit, inflația s-a menținut în ținta de 2% stabilită de banca centrală.
Decizia de a crește rata dobânzii după atâția ani a fost legată și de decizia marilor companii japoneze de a creștere salariile angajaților pentru a-i ajuta să facă față creșterii costului vieții, a declarat Nobuko Kobayashi de la firma de consultanță EY-Parthenon pentru BBC.
La începutul lunii martie, cele mai mari companii japoneze au decis să crească salariile angajaților cu 5,28% - cea mai mare creștere salarială din ultimii 30 de ani.
Salariile din Japonia s-au plafonat de la finalul anilor '90 deoarece prețurile de consum creșteau extrem de greu sau chiar scădeau.
Întoarcerea inflației ar putea avea efecte pozitive, dar și negative, în economia Japoniei, spune Kobayashi. "Bune, dacă Japonia poate stimula productivitatea și cererea internă. Rele, dacă inflația rămâne influențată de factori externi precum războiul sau perturbarea lanțurilor de aprovizionare".
Luna aceasta, Japonia a evitat să intre în recesiune tehnică după revizuirea cifrelor oficiale, care au arătat o creștere a PIB-ului de 0,4% în primul trimestru din 2024 față de aceeași perioadă din anul anterior.
Editor : V.M.