Este cod roșu de caniculă sâmbătă în Spania, Portugalia, Croaţia şi Elveţia şi coduri portocalii în 12 ţări de pe continent, atât din vest, cât şi din est. Cel mai cald va fi în peninsula iberică, unde temperaturi de peste 40 de grade vor fi frecvente.
În Portugalia s-au înregistrat deja 45,2 grade Celsius, una dintre cele mai ridicate temperaturi din istoria ţării. Două treimi din teritoriul Portugaliei continentale este sub avertizare cod roşu, restul sub cod portocaliu. Doar arhipelagurile Madeira şi Azore scapă de alertele de temperaturi mari.
În ţara vecină, Spania, localnicii suportă cu greu cele peste 42 de grade. Trei oameni au murit până acum din cauza căldurii.
Căldura este chinuitoare în Spania. Meteorologii au avertizat că temperaturile vor trece de 35 de grade Celsius în aproape toată ţara şi vor ajunge chiar la 46 în unele zone din sudul peninsulei iberice. Localnici şi turişti sunt copleşiţi...
„Nu poţi ieşi mai devreme de 9-10 seara, altfel mori”, spune un tânăr.
„Cred că arde totul, se face scrum”, crede o femeie.
„Dorm groaznic”, mărturisește o alta.
Temperaturile ridicate îngreunează teribil munca pompierilor spanioli, care încearcă să stingă un incendiu izbucnit în sudul ţării. Zeci de membri ai echipelor de intervenţie au fost aruncaţi în lupta cu flăcările care pârjolesc totul în cale.
În Italia, încinsă ca un cuptor, temperaturile au sărit de 36 de grade Celsius la Roma, iar autorităţile au declarat stare de urgenţă în unele oraşe. Turiştii sunt toropiţi de arşiţă şi la Florenţa, Milano şi Veneţia, unde termometrele nu vor coborî sub 33 de grade.
„Încerc să beau apă, transpir încontinuu, încontinuu. Nu mi s-a mai întâmplat să transpir aşa niciodată”, mărturisește o tânără.
În Franţa, este cod portocaliu de caniculă în 66 de departamente. Temperaturile au ajuns la 40 de grade Celsius în unele zone, în timp ce în regiunea Parisului, s-au înregistrat 37 de grade Celsius. Localnicii şi turiştii au încercat să se răcorească aşa cum au putut. Unii s-au băgat în fântâni ...
„Căldura este prea mare aşa că trebuie să găsim metode creative pentru a ne răcori”, spune un turist.
Alţii au apelat la sutele de sisteme de pulverizat apa, montate mai peste tot în capitala Franţei, pentru a se răcori.
„Încercăm să mergem la Tuileries dimineaţa unde sunt aspersoare pe iarbă aşa că ea poate alerga printre ele şi apoi încercăm să ne strecurăm şi să înotăm în râu, la sud de Vincennes şi să stăm în casă la miezul zilei, pentru că este prea cald”, explică o turistă americană care a venit în Franța însoțită de cățel.
Grav este că organismul nostru trebuie să se obişnuiască. Meterologii spun că valurile de caniculă vor deveni tot mai dese de acum înainte, iar poluarea nu este deloc străină de acest rău.
Citiți și: Valul de caniculă din Europa ar putea atrage și alte fenomene extreme. Explicația unui meteorolog