Valul de caniculă din Europa ar putea atrage și alte fenomene extreme. Explicația unui meteorolog

Data actualizării: Data publicării:
colaj

Sudul Europei se confruntă cu un val de căldură sufocantă, iar meteorologii au emis avertizări cod roșu și portocaliu de caniculă în acest weekend în zone din Spania, Portugalia, sudul Franței, Grecia sau Croația. Temperaturile vor urca adeseori peste 40 de grade Celsius, iar în Portugalia și Spania recordul absolut de temperatură, de 48 de grade Celsius, înregistrat în 1977 la Atena, ar putea fi depășit. O analiză a Severe Weather susține chiar că temperaturile ar putea urma la 51 de grade Celsius în Portugalia

Citiți și:  VIDEO. Vreme greu de suportat: Europa se topește. Coduri roșii și portocalii în 12 țări

Am stat de vorbă cu meteorologul ANM Roxana Bojariu pentru a înțelege mai bine care sunt cauzele pentru care avem astfel de oscilații severe ale vremii, dar și care sunt riscurile apariției unor asemenea fenomene extreme pe teritoriul Europei.

„Avem un transport de aer foarte cald din nordul Africii. Agențiile meteo din Portugalia și Spania au anunțat că au transport de praf saharian, dar elementul principal este temperatura foarte ridicată.

Pentru sudul Portugaliei și sudul Spaniei se așteaptă, cu oarecare probabilitate, chiar doborârea recordului absolut european de temperatură - 48 de grade înregistrate în Atena, în 1977. Bineînțeles, nu e sigur dacă se va doborî, dar sunt șanse.

S-a modificat pe continent circulația atmosferică față de iunie și iulie și canicula s-a mutat spre sud-vest, iar valul de căldură s-a mutat spre sud-vest. Avem de a face cu fenomene extreme care lovesc zone din Europa.

Ele sunt legate cauzal, furtunile care apar în celelalte regiuni europene, foarte puternice, sunt și ele legate de aceste perturbații în circulația atmosferei. Avem o creștere a temperaturii medii globale, iar zona arctică se încălzește cu până la trei ori mai repede decât media globală și nu avem un echilibru. De aici și perturbații foarte mari”, a declarat meteorologul, în direct la Digi24. 

Adriana Nedelea: Am mai avut așa veri?

Roxana Bojariu, meteorolog ANM: Au mai fost și mai ales în ultimii ani și ultimele decenii. Am avut în 2017 record doborât în Spania pentru temperatura absolută: 47,3 grade. Am mai avut în 2003 în Portugalia: 47,4 grade.

Ideea este că, din păcate, în viitor vom avea din ce în ce mai des astfel de valuri de căldură și există un studiu și concluziile arată că probabilitatea de a avea valuri de căldură în Europa a crescut de cel puțin două ori față de acum 4-5 decenii. Va trebui să minimizăm efectele acestor fenomene extreme încercând să ne adaptăm.

Adriana Nedelea: Putem să oprim aceste fenomene extreme?

Roxana Bojariu, meteorolog ANM: Putem în măsura în care reducem la nivel global emisiile, dar nu să le oprim, ci să încetinim ritmul de schimbare și să nu le facem mai grave decât sunt. Există tratatul de la Paris, care încearcă să aducă această reducere a emisiilor.

Adriana Nedelea: Valurile de căldură vor atrage și alte fenomene extreme? Furtuni?

Roxana Bojariu, meteorolog ANM: Aceste valuri de căldură vor veni cu favorizarea incendiilor. Atunci când se schimbă situațiile de circulație și aerul foarte cald este înlocuit, atunci înlocuirea se face mult mai sever. Cu cât am avut temperaturi mai mari, cu cât masa de aer cald care a staționat a fost mai caldă, și furtunile au șanse să se manifeste mai sever.

Adriana Nedelea: Va urma un val de caniculă și în România?

Roxana Bojariu, meteorolog ANM: Deocamdată, noi suntem într-o situație privilegiată și suntem la marginea acestui sistem atmosferic care influențează sud-vestul și centrul Europei. Nu va fi atât de cald ca în restul Europei, însă vom avea și noi în acest sfârșit de săptămână temperaturi de până la 34 de grade Celsius, vom resimți mai mult aceste grade, pentru că umiditatea este mare, dar nu este vorba despre temperaturi-record precum cele din sud-vestul Europei.

Suedia și-a închis un reactor nuclear din cauza încălzirii apei mării

După ce reactorul 2 de la centrala nucleară Ringhals, din Suedia, funcționa deja de câteva zile la capacitate redusă, autoritățile au decis marți să îl închidă complet, relatează TheLocal.se.

Temperaturile anormal de mari care s-au înregistrat în această vară în toată peninsula Scandinavă au provocat și încălzirea apei mării, a cărei temperatură a ajuns la 25 de grade Celsius.

Apa mării este folosită de sistemele pentru răcirea reactoarelor nucleare, însă temperatura actuală este prea mare, așa că reactorul 2 a trebuit să fie închis.

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce conține de fapt laptele vândut în Lid, Kaufland și alte supermaketuri din România. Detaliile de pe...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Orașul în care nu ai voie să mori. E interzis prin lege
Newsweek
O nouă creștere de pensie imediat după sărbători. Care vor fi noile venituri ale pensionarilor?
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...