Prim-ministrul ungar Viktor Orban a fost invitat marţi de preşedintele Parlamentului European la o dezbatere cu privire la starea de urgenţă instaurată în ţara sa în contextul pandemiei de COVID-19 şi la consecințele acesteia asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale, relatează Agerpres.
Consiliul şi Comisia Europeană urmează să prezinte joi o declaraţie asupra acestei probleme care va duce la o dezbatere în cursul unei sesiuni plenare a Parlamentului European, a anunțat preşedintele adunării, italianul David Sassoli, într-o scrisoare adresată lui Viktor Orban.
Preşedintele Parlamentului European a informat că ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a trimis o scrisoare în care solicită să participe la această dezbatere pentru a i se permite să exprime punctul de vedere al Budapestei.
Conform regulilor în vigoare pentru astfel de dezbateri, „nivelul de participare este cel al şefilor de stat şi de guvern”, a precizat David Sassoli, care i-a cerut lui Viktor Orban să-i răspundă. El precizează că, în pofida pandemiei, această participare nu se va putea face de la distanţă, ca urmare a unei decizii a conferinţei preşedinţilor de grup.
La sfârşitul lunii martie, parlamentul ungar a adoptat o lege care permite premierului să guverneze prin ordonanţe pe timpul stării de urgenţă, votate pentru combaterea epidemiei. Aceste puteri depline, acordate pe o durată nelimitată, au suscitat „preocuparea” preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Viktor Orban, a cărui ţară este vizată frecvent de acuzaţii referitoare la încălcări ale statului de drept, are adeseori declaraţii critice la adresa UE, notează AFP.
La începutul lunii aprilie, Viktor Orban a îndemnat ceea ce el numeşte „bula bruxelleză” să combată coronavirusul în loc să se ocupe de Budapesta, după ce Comisia Europeană l-a criticat, iar 16 state membre s-au raliat pentru a lua atitudine față de puterile sale depline.
Editare web: Luana Păvălucă