Sunt din nou proteste violente în Franța. Este a zecea zi de greve, iar transportul în comun e dat peste cap. În unele orașe, mitingurile s-au transformat în lupte de stradă. În altele, protestatarii au ocupat șinele de tren și autostrăzile. Mișcarea de protest a închis muzeele și a afectat activitatea rafinăriilor și centralelor nucleare, a căror capacitate de producție a scăzut.
Protestatar: Încă mai sperăm că guvernul va ceda și va retrage această reformă, pentru că un lucru e sigur: noi nu ne vom opri.
Laurent Berger, lider sindical: Cerem de aproape o lună ca sindicaliștii să fie primiți de președinte, dar ni s-a spus că nu putem discuta despre pensii. Sunt milioane de oameni care se opun acestei reforme a pensiilor și care protestează. Dacă vrem să evităm violențele, ceea ce propun sindicatele reprezintă un gest de împăcare.
Olivier Veran, purtător de cuvânt al Guvernului: Președintele a spus că este pregătit să se întâlnească cu sindicatele odată ce Consiliul Constituțional își va anunța poziția cu privire la validitatea proiectului nostru.
Protestatar: Ne dăm seama că guvernul nu a vrut de la bun început să negocieze. Din punctul meu de vedere nu e nimic de negociat, putem câștiga doar prin greve.
Protestatarii francezi au blocat șinele de tren și autostrăzile și s-au bătut cu polițiștii în unele orașe. Sunt marșuri în toată țara, marți, împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de reformare a legii pensiilor.
„Proiectul de lege a acționat ca un catalizator al furiei față de politicile lui Macron”, a declarat Fanny Charier, în vârstă de 31 de ani, care lucrează la Biroul Pole Employ, instituție pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
La începutul zilei, guvernul a respins o nouă cerere a sindicatelor de suspendare și regândire a proiectului de lege a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani. Refuzul a înfuriat sindicaliștii, care insistă că guvernul trebuie să găsească o cale de ieșire din criză.
Executivul francez a spus că este mai mult decât dispus să discute cu sindicatele, dar pe alte subiecte, și a repetat că va rămâne ferm pe frontul pensiilor.
„Am propus o cale de ieșire... și este intolerabil că suntem din nou blocați”, a declarat șeful sindicatului CFDT, Laurent Berger, reporterilor, la începutul mitingului din Paris.
Macron, care a promis că va realiza reforma pensiilor în ambele campanii prezidențiale, spune că este nevoie de schimbare pentru a menține finanțele țării în echilibru. Sindicatele și partidele de opoziție spun că există și alte modalități de a face asta.
Milioane de oameni au demonstrat și s-au alăturat grevelor pentru a-și arăta opoziția față de proiectul de lege.
Cu toate acestea, într-o mișcare care a adus o ușurare atât pentru parizieni, cât și pentru turiști, gunoierii din oraș au spus că își suspendă greva de câteva săptămâni, care a lăsat drumurile din jurul unor repere celebre presărate cu mormane de gunoi.
Editor : Liviu Cojan