Testul a fost un succes, spune armata rusă. Din acea poziţie, pe aceeaşi distanţă, racheta ar fi putut să ajungă în orice colţ din Europa, precum şi în estul Canadei şi, cu putin noroc, în nord-estul Statelor Unite.
Testul nu a adus mai nimic special din punct de vedere tehnic. Sau, mai bine zis, nimic nou. Ruşii au vrut doar să demonstreze lumii întregi că pot lansa rachete pe distanţe foarte lungi.
Demonstrația vine însă și în contextul în care NATO a anunțat miercuri că este în alertă din cauza activităţii intense a aviaţiei militare ruse în spaţiul aerian european. Alianţa a anunţat că, în ultimele zile, cel puţin 20 de avioane au survolat Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Nordului. Norvegia, Marea Britanie, Germania şi Turcia au reacţionat imediat şi au trimis propriile avioane de vânătoare în zonele respective. Experţii militari cred că este vorba de a acţiune provocatoare a Moscovei, prin care urmăreşte să intimideze, dar şi să testeze sistemele de apărare antiaeriană ale ţărilor europene.