VIDEO. Cel mai mare protest anti-Erdogan din ultimii patru ani

Data publicării:
miting opozitie turcia

Cel mai mare protest din ultimii ani la adresa preşedintelui turciei a avut loc duminică seară la Istanbul. Uriaşa demonstraţie a marcat, în acelaşi timp, şi încheierea unui marş care a durat 25 de zile. Câteva mii de oameni, în frunte cu liderul opoziţiei turce, au parcurs pe jos cei 450 de kilometri dintre Ankara şi Istanbul, în 25 de zile. Protestatarii spun că Turcia s-a transformat într-o dictatură şi compară regimul Erdogan cu cel din Germania nazistă.


Sutele de mii de protestatari s-au adunat pe malul Mării Marmara, cu steaguri turceşti în mâini. Acesta a fost destinaţia finală a „Marşului pentru dreptate", care a început la Ankara acum aproape o lună şi care a devenit cea mai mare demonstraţie anti-Erdogan din ultimii patru ani.

Liderul opoziţiei l-a acuzat pe Recep Erdogan că a acaparat puterea şi că, după puciul eşuat de anul trecut, a abuzat de prevederile stării de urgenţă aflate încă în vigoare.

„Vreau ca toţi să ştie că este o dictatură. Vrea să dau exemplu Germania anilor 1940, este o situaţie similiară cu cea prin care trecem acum. Modul în care a fost implementată starea de urgenţă, ce s-a dovedit o lovitură de stat civilă, a dat puterile executive, legislative şi judiciare unui singur om”, a spus Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziției.

Justice Rally Held by Turkey's Opposition Republican People's Party
Liderul partidului de opoziție CHP, Kemal Kilicdaroglu FOTO: Gulliver/GettyImages

Niciun cuvânt despre demonstrația anti-Erdogan și excesele puterii Erdogan din partea diplomației americane

În timp ce sute de mii de oameni îl contestau, Recep Erdogan se întâlnea într-o altă parte a Istanbulului cu secretarul de stat american, Rex Tillerson. Şeful diplomaţiei americane i-a lăudat pe turcii care au apărat ţara de pucişti, anul trecut, dar nu a spus nimic despre valul de arestări care a urmat și nici nu a menționat sutele de mii de demonstranți din metropolă, care cereau încheierea stării de urgență.

„Sunt aici la Istanbul într-un moment important. Acum aproape un an, poporul turc, bărbaţi şi femei, toţi curajoşi, au ţinut piept puciştilor şi au apărat democraţia”, a spus secretarul american de stat, Rex Tillerson.

Justice March For Imprisoned Opposition Party Lawmaker Takes Place In Turkey
FOTO: Gulliver/GettyImages

Peste 240 de oameni, mai ales civili, au murit în timpul tentativei de lovituri de stat din 15 iulie 2016. Recep Erdogan a dat vina pe Fethullah Gulen, un cleric musulman care trăieşte în Statele Unite. Violenţele au fost urmate de un val de epurări: peste 50 de mii de oameni, de la ofiţeri de rang înalt şi judecători, la profesori şi jurnalişti, au fost concediaţi şi mulţi dintre ei arestaţi sub acuzaţia că ar fi susţinut puciul.

Șeful diplomației SUA s-a aflat la Istanbul cu ocazia celui de-al 22-lea Congres Mondial al Petrolului, unde a fost premiat pentru cariera sa de decenii în industria petrolieră, inclusiv ca șef al corporației Exxon Mobil.

Ce s-a întâmplat în Turcia în urmă cu aproape un an

Un grup de militari turci cu tancuri, elicoptere și avioane de luptă au atacat în iulie anul trecut parlamentul Turciei și au încercat să răstoarne guvernul. Lovitura de stat a fost împiedicată de ieșirea în stradă a mii de manifestanți, la chemarea președintelui Recep Tayyip Erdogan. Peste 240 de oameni, majoritatea civili, și-au pierdut viața în timpul evenimentelor.

După eșecul puciului, în Turcia a fost instaurată starea de urgență, care este încă în vigoare. În ultimul an, peste 100.000 de persoane au fost arestate sau concediate din armată, poliție și sectorul privat, sub acuzația de complicitate cu puciștii sau de simpatie pentru clericul Fethullah Gulen. Acesta trăiește în Statele Unite, dar este considerat de guvernul de la Ankara ca instigator al loviturii de stat.

Opoziția turcă susține că represiunea a depășit limitele și este folosită acum ca pretext pentru reprimarea oricărei disidențe. Duminică, marșul de 400 de kilometri, timp de 25 de zile, de la Ankara la Istanbul organizat de opoziție s-a încheiat cu o mare manifestație, pentru care numai efectivele de poliție desfășurate au fost de 15.000.

Rex Tillerson nu s-a referit, în discursul său, nici la reprimarea opoziției, nici la sutele de mii de manifestanți din prezent, remarcă Reuters, citată de Agerpres. În afară de participarea la congresul petroliștilor, el s-a întâlnit duminică cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, și cu președintele Erdogan, informează AFP, care preia de la agenția de presă turcă Anadolu precizarea că șefii diplomațiilor de la Washington și Ankara au discutat în special despre situația din Siria și despre conflictul dintre Qatar și statele arabe învecinate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...