Unul dintre cele mai afectate oraşe este Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, pentru că aici se află grota unde Fecioara Maria i s-ar fi arătat în 1858 unei călugăriţe. În apropierea sezonului de vârf, sanctuarul de la Lourdes a fost devastat de inundaţii.
„Mi s-a spus că grota a fost inundată, dar nu mă aşteptam deloc la aşa ceva. Când ştii cum arată basilica în mod normal, cu oamenii care cântă, ţi se rupe sufletul s-o vezi inundată”, spune un turist.
Închiderea lăcaşului sfânt al lumii catolice de la Lourdes, care atrage anual peste 6 milioane de vizitatori, va avea consecinţe severe asupra veniturilor oraşului, al doilea în Franţa după Paris ca densitate a spaţiilor pentru cazare.
Preşedintele Francois Hollande a mers în zonele devastate de inundaţii pentru a-i încuraja pe localnici.
„Trebuie să ne mişcăm repede pentru că trebuie să reparăm, pentru a-i permite acestei localităţi, precum şi altora, să poată, în câteva zile, săptămâni, să primească turişti”, a spus președintele francez.
Dacă sudul Franţei se luptă cu dezastrul lăsat în urmă de inundaţii, în estul ţării rafalele de vânt extrem de puternice au avariat zeci de case.
„Am văzut un nor mare şi negru. Abia intrasem în casă, iar aceasta s-a zdruncinat din temelii”, spune o localnică din orașul Etrochey..
Casele au rămas fără acoperişuri, copaci au fost smulşi din rădăcini şi chiar garduri de cărămidă au fost dărâmate de rafalele de vânt. Cel puţin 80 de oameni trebuie să-şi caute acum alte locuinţe.
Citiți și:
Orașul Lourdes, loc de pelerinaj pentru creștini, este sub ape
Inundaţii catastrofale în India, soldate cu moartea a cel puţin 1.000 de oameni