Lacurile şi ştrandurile din Germania au fost pline de sute de oameni exasperaţi de cele peste 30 de grade Celsius, temperaturi puţin obişnuite în zonă. Mulţi şi-au luat liber de la serviciu şi au plecat cu familiile să se răcorească.
- Înot, mă joc în apă, fac duşuri, mănânc îngheţată şi mânânc chipsuri.
Aceeaşi situaţie şi în Elveţia, unde cele peste 35 de grade Celsius au doborât un record vechi de zece ani.
- Încerc să mă răcoresc, prefer lacul unui ştrand. E gratuit şi pot sta întreaga zi.
Maxx Dilley, oficial Agenţia de Meteorologie: Este neobişnuit să avem atât de multe perioade de caniculă într-un timp atât de scurt.
Nici animalele de la grădinile zoologice de la Madrid şi Roma nu se simt bine în dogoarea de cuptor. Aşa că îngrijitorii încearcă să le facă mai uşoară captivitatea.
Eva Martinez, medic veterinar, grădina zoologică din Madrid: Le pregătim îngheţată cu fructe, diverse sucuri sau peşte îngheţat, de exemplu, pentru vidre.
Yitzhak Yadid, îngrijitor grădina zoologică din Roma: Au apă în permanenţă, animalele care au bazine de apă se pot răcori acolo, toate au umbră, lucru foarte important pentru fiecare ţarc.
Belgia şi Marea Britanie sunt şi ele afectate de valul de căldură ce a adus temperaturi de 38 de grade Celsius în Franţa. Sunt valori comparabile cu cele din 2003, când mii de oameni au murit din cauza caniculei.
Avertisment de caniculă, începând de duminică, în Ungaria
O alertă de nivelul trei - maximă - intră în vigoare începând de la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică şi continuă în următoarele cinci zile, în contextul în care în ţară sunt aşteptate temperaturi de peste 27 de grade Celsius.
Serviciul meteorologic preconizează maxime zilnice de 36 până la 38 de grade Celsius începând de luni şi până miercuri, scrie Mediafax.
Medicul-şef de la ANTSZ şi Centrul pentru managementul dezastrelor sfătuiesc publicul să consume multe lichide în zilele următoare şi să evite cafeaua, băuturile cu conţinut ridicat de cafeină şi zahăr.
De asemenea, ei îndeamnă părinţii să nu lase copii singuri în maşină nici măcar câteva minute.
Populaţia este îndemnată, totodată, să folosească creme pentru protecţie solară şi să evite expunerea directă la soare în intervalul orar 11.00-15.00.