Apelul liderilor internaţionali vine în condiţiile în care aproape 3.000 de judecători au fost demişi în Turcia, bănuiţi că ar fi sprijinit din umbră puciul. Mulţi au ajuns chiar după gratii, alături de peste trei mii de militari, arestaţi din acelaşi motiv. În aceste condiţii, chiar şi preşedintele Rusiei s-a arătat îngrijorat.
El l-a sunat sâmbătă pe omologul turc și a subliniat că Rusia consideră inadmisibile acțiunile anticonstituționale și recurgerea la violență și speră să fie restabilite ordinea și stabilitatea în Turcia, se arată într-un comunicat al Kremlinului. Declarația, formulată foarte diplomatic, pare să se refere la puciști, dar poate fi interpretată și ca un apel către autoritățile turce să evite violențele în reprimarea puciului. Putin i-a cerut în mod expres lui Erdogan să asigure protecția turiștilor ruși din Turcia.
De altfel, președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, s-ar putea întâlni în prima săptămână din luna august. Ar fi prima întâlnire directă, după ce Rusia și Turcia au avut relații extrem de tensionate din cauza crizei din Siria și mai ales după ce Ankara a doborât, în noiembrie anul trecut, un avion rus. Cele două țări au decis luna trecută să-și reia cooperarea, după luni de acuze reciproce.
Ministrul de Externe al Franţei a avertizat şi el Ankara, iar cancelarul Angela Merkel a spus că Germania îi susţine pe cei care au apărat democraţia în Turcia.
„Turcia trebuie să se conformeze regulilor democratice europene. Este inadmisibil să fie epurări. Statul trebuie să funcţioneze în continuare. Cei care au încercat să încalce democraţia turcă trebuie urmăriţi în cadrul legal al statului de drept. Deci nu trebuie ca o putere arbitrară să desfăşoare ancheta, e nevoie ca democraţia să funcţioneze, să fie consolidată. Acesta este mesajul pe care i l-am transmis omologului mei turc când am vorbit la telefon”, a spus Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de externe.
„Germania îi susţine pe cei care au apărat democraţia şi statul de drept în Turcia. Este şi va rămâne dreptul poporului Turciei de a-şi alege liderii politici în alegeri libere, iar schimbările politice trebuie făcute doar prin intermediul instituţiilor politice şi conform regulilor democratice”, a declarat Angela Merkel.
Şeful diplomaţiei americane a cerut Turciei să ancheteze puciul ca în orice stat de drept şi Recep Erdogan să nu folosească evenimentele din ultimele zile ca să îşi consolideze puterea.
„Este foarte important să nu facă acest lucru. Ar fi o mare provocare pentru relaţia sa (n.red: a lui Recep Erdogan) cu Europa, cu NATO şi pentru noi toţi. Am făcut apel să nu ajungă atât de departe, astfel încât să genereze îndoieli în privinţa angajamentului lor faţă de procesul democratic. Sper să nu se ajungă aici”, a spus secretarul de stat american, John Kerry.