Ungaria cere UE să ridice imunitatea europarlamentarei italiene Ilaria Salis. Cazul a stârnit furie în Italia

Data actualizării: Data publicării:
ilaria salis cu catuse la maini in sala de tribunal
Ilaria Salis este acuzată că ar fi atacat doi neo-naziști în Budapesta. Foto: Profimedia

Ungaria a cerut UE să ridice imunitatea europarlamentarei italiene Ilaria Salis, care a fost reținută timp de 16 luni la Budapesta, după un presupus atac asupra unor neonazişti maghiari, relatează The Guardian.

Cazul lui Salis, o profesoară în vârstă de 39 de ani din Monza, a stârnit proteste diplomatice și furie în Italia, după ce a compărut în ianuarie anul trecut într-o instanță din Ungaria, cu mâinile încătușate și cu brățară electronică de urmărire la picior.

Salis a fost arestată la Budapesta în februarie 2023, după o contra-demonstrație față de un miting neo-nazist, formulându-se împotriva ei trei capete de acuzare -  două de tentativă de atac și unul de apartenență la o organizație de extremă stângă. Ea a negat acuzațiile, care ar aduce o pedeapsă cu închisoarea de până la 11 ani.

Într-o scrisoare adresată avocatului ei, ea a descris celulele pline cu șobolani și insecte, și a spus că nu i se permite să se spele zile întregi, și nici nu i se acordă îngrijiri medicale urgente.

În luna mai, Salis a primit arest la domiciliu în Budapesta, iar luna următoare a câștigat un loc în parlamentul Uniunii Europene după ce a candidat din partea Alianței Verzilor și Stângii, astfel căpătând imunitate parlamentară în fața acuzațiilor care i se aduceau. A fost eliberată din arest la domiciliu și s-a întors în Italia în iunie.

Marți, reprezentanții partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orban au declarat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, că Budapesta a cerut oficial retragerea imunității parlamentare lui Salis.

„Așa cum am afirmat în repetate rânduri, sper că Parlamentul alege să apere statul de drept și drepturile omului, fără a ceda aroganței unei „democrații iliberale” cu tendințe autocratice. Liderii maghiari m-au declarat deja vinovată de mai multe ori, înainte de orice verdict”, a scris Salis într-o notă trimisă conducerii Parlamentului European.

„Nu este o coincidență că transmiterea cererii către Parlament a avut loc pe 10 octombrie, a doua zi după intervenția mea în plen, în timpul președinției ungare, unde am criticat ferm acțiunile lui Orban. Ceea ce este în joc, nu este doar viitorul meu personal, ci și mai presus de toate, viitorul a ceea ce ne dorim să fie Europa”, a adăugat ea.

Reacționând pe platforma X la această declarație, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a acuzat-o pe Salis că „se comportă ca și cum ar fi un fel de victimă”, spunând că este „nu doar derutant, ci și total dezgustător”.

„Permiteți-mi să vă spun din nou clar: nu ați fost arestată pentru opiniile dumneavoastră politice, ci ați fost arestată și trimisă în judecată pentru cazuri de atac armat asupra unor cetățeni maghiari nevinovați”, a mai scris acesta.

Solicitarea parlamentarilor maghiari a fost deja comunicată președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola. Solicitarea va fi apoi anunțată în Parlament și transmisă comisiei parlamentare competente.

Până la a se ajunge la votul final în parlament, întregul demers ar putea dura până la patru luni.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri