Un număr îngrijorător de mare de polonezi cred că ţara lor ar putea fi invadată practic în orice moment - de migranţi, de terorişti islamişti sau de Rusia. Şi tot mai mulţi tineri polonezi, precum Kacper Krukowski, se alătură grupărilor paramilitare ca să se antreneze şi să se pregătească pentru a apăra ceea ce ei numesc „patria lor”. Mergem la Witnica, un orăşel din centrul Poloniei și-l cunoaştem pe acest tânăr extrem de hotărât. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 17:30.
Kacper Krukowski are 18 ani și este un licean din orăşelul polonez Witnica. E devreme, dar el s-a trezit deja. Kacper e comandantul unei unităţi paramilitare din oraş. El antrenează tineri luptători. În Witnica, aceştia sunt în număr de 40. Toţi au jurat să-şi apere ţara-mamă.
„Mă simt mândru când îmbrac uniforma. Simt mândrie şi un mare respect. Când îmbrac această uniformă sunt eu, cel adevărat”, spune Kacper Krukowski.
Exerciții cu muniție reală
Dimineaţa, unitatea lui face exerciţii tactice la centrul cultural din Witnica. Primarul oraşului le-a înlesnit acest lucru. Cel mai tânăr dintre aşa-zişii luptători de aici are 11 ani. Sunt numiţi „Vulturii”.
„Ne antrenăm şi cu muniţie adevărată. La câţiva kilometri de aici e un poligon de tragere. Ne antrenăm cu puşti de asalt AK47, Glock, Mosin, Beryl - o gamă largă de arme de foc. Asta e partea cea mai distractivă”, spune Kacper.
- De ce e atât de important să vă antrenaţi cu muniţie adevărată?
„Când se declanşează un război, ca să ne gândim la varianta cea mai dură, nu pot să omor pe nimeni cu gloanţe oarbe, nu-i aşa? Nu pot să-mi apăr căminul, tatăl, mama sau bunica. Trebuie să ştiu să ţin o armă care cântăreşte câteva kilograme şi să trag cu ea”, răspunde Kacper Krukowski.
De ce e nevoie de trupe paramilitare
Două ore mai târziu, ei ţin o ceremonie comemorativă în apropiere de Witnica, în onoarea soldaţilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial. E un eveniment important, relatat de televiziunea de stat, însoţit de vechi balade despre partizani şi de arme, prezentate copiilor. Şi cu eroi din trecut. Veterani care au luptat odinioară împotriva duşmanilor Poloniei.
„Aici e vorba de iubirea de ţară. De Polonia, de graniţele noastre. De naţiunea noastră. De dragoste pentru soldaţii bătrâni şi cei tineri, care vor lupta pentru a face ca totul să fie mai bine. Societatea, străzile...”, spune Kacper Krukowski.
Trupele paramilitare spun că sunt succesoarele luptătorilor din vechime, pentru că patria lor, Polonia, e ameninţată şi are nevoie de astfel de eroi acum mai mult ca oricând.
„Trebuie să aperi graniţele. Nu putem trece graniţa cu arme, spunând Acum pământul vostru e al nostru. Asta e partea ta. Ai dreptul la ea. Şi noi avem dreptul la partea noastră. Şi germanii, la fel ca noi, polonezii ar trebui să apere ce e al lor”, este de părere Kacper Krukowski.
De cine vor ei să apere graniţele Poloniei?
„Avem situaţia actuală, cu refugiaţii. Ei neagă societatea creştină. Refugiaţii resping tot ce nu respectă preceptele musulmanilor. Nu e frumos să omori. Însă unii omoară oameni nevinovaţi, aşa cum fac musulmanii din IS sau Al-Qaeda. Omoară civili şi oameni nevinovaţi”, spune Kacper Krukowski.
Merită să menţionăm că, pe măsură ce Polonia devine, în multe privinţe, o societate mai autoritară, auzim şi de grupuri şi organizaţii nonguvernamentale în opoziţie care se ridică şi luptă pentru drepturile lor - în timp ce ţara se îndeaptă către alegeri parlamentare, în toamna acestui an.
Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 17:30.