Actualizare 20.30. Un exemplar al revistei Charlie Hebdo a ajuns la redacția Digi24 HD.
Cosmin Prelipceanu, redactor șef Digi24 HD, a prezentat numărul revistei Charlie Hebdo apărut astăzi în Franța. Ediția a fost suplimentată cu 1,7 milioane de exemplare și ajunge astfel la aproape 5 milioane de exemplare.
„Noi nu vă vom arăta porțiunea ofensatoare. Există o porțiune a acestei caricaturi care poate fi ofensatoare”, a precizat Cosmin Prelipceanu.
De obicei, tirajul revistei Charlie Hebdo atingea 60.000 de exemplare. La chioșcuri, revista s-a epuizat încă de la primele ore ale dimineții, așa că au apărut și speculanți.
„Totul este iertat”, scrie deasupra caricaturii cu profestul Mahomed, care apare ținând în mână o pancartă pe care scrie „Je suis Charlie” (Eu sunt Charlie).
Subiectul a fost dezbătut cu invitații emisiunii Jurnalul de seară.
Adrian Moraru, director adjunct Institutul pentru Politici Publice: „Sunt semne, sunt gesturi, în diverse culturi, în unele prietenoase, în altele ofensatoare. Noi trăim într-o lume liberă, în care criticile sunt la ordinea zilei, unele care sar calul destul de mult și nu se întâmplă nimic după lucrurile astea. Nu cred că este ceva ofensator, tocmai pentru că eu nu sunt musulman. Nu cred că este neapărat corect ca un creștin să vorbească despre lucrul ăsta, ci mai degrabă cei care aparțin de respectivul cult”.
Gheorghe Iancu, profesor de drept constituțional: „Sunt mai multe drepturi fundamentale care pot fi luate în discuție, nu numai libertatea de exprimare. Expresie este o chestie pe care a lansat-o presa, dar denumirea este libertatea de exprimare. Libertatea de exprimare trebuie să aibă în spate un drept la informație. Nu cred că dreptul la informare și libertatea de exprimare sunt atât de legate în cazul acesta, cât libertatea conștiinței. Libertatea religioasă presupune, și la noi în țară, și în Franța, și peste tot în UE, cuvântul toleranță. Toleranța este de prin anul 311, de pe timpul lui Galerius cel Tânăr, urmat apoi de Împăratul Constantin, ambii de origine tracă, nu dacă, de origine tracă în general. Toleranța asta, care este cerută de constituții și de actele internaționale, nu este respectată. Toleranța și din partea musulmanilor către celelalte religii și din partea celorlalte religii către musulmani”.
„Dacă, totuși, trebuie luată o măsură pentru că nu mai poate nimeni să se înțeleagă cu nimeni, atunci există posibilitatea restrângerii tuturor acestor libertăți”, a precizat Gheorghe Iancu.
Cozile au fost uriașe, interesul a fost enorm, spune Sebastian Perju. La ora 13:30, ora Franței, el se afla în fața unui magazin de presă în ușa căruia era pus un anunț că nu mai există niciun exemplar din „Charlie Hebdo”, dar îi sfătuia pe clienți să încerce joi și vineri.
În zonele limitrofe, de la marginea Parisului, au ajuns foarte puține exemplare, care s-au epuizat în câteva minute. Mai mult, încă de marți s-au făcut precomenzi. 40 erau numai la un magazin de cartier, spune Sebastian Perju.
Cei care au vrut să-și procure neapărat numărul de miercuri au putut să o facă la suprapreț, prin speculă, deci. Un exemplar putea ajunge și la 30 de euro.
Tirajul a fost împărțit pe mai multe zile, astfel că mâine și vineri vor fi puse în vânzare noi exemplare.
Acest interes enorm pentru „Charlie Hebdo” este și un mod ca oamenii să-și manifeste solidaritatea cu cei de la publicația vizată de atentatul din urmă cu o săptămână.
Citiți și: