Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat că a cerut Parlamentului Europeană să excludă Rusia de pe lista țărilor eligibile pentru credite din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) și dublarea plafoanelor pentru pentru statele din Estul Europei, inclusiv pentru Republica Moldova. Eurodeputatul a precizat că, în opinia lui, „acțiunile Rusiei nu corespund cu viziunea și obiectivele băncii care sunt strâns legate de prioritățile de dezvoltare ale Uniunii Europene și ale statelor partenere”.
„Am susținut astăzi, în Comisia pentru bugete a Parlamentului European, amendamentul prin care am cerut excluderea Federației Ruse de pe lista regiunilor și țărilor eligibile pentru credite din partea Băncii Europene pentru Investiții (BEI), amendament pe care l-am depus la începutul lunii martie la raportul referitor la revizuirea mandatului BEI privind acordarea împrumuturilor externe. Consider că acțiunile Rusiei din ultima perioadă nu corespund cu viziunea și obiectivele băncii care sunt strâns legate de prioritățile de dezvoltare ale Uniunii Europene și ale statelor partenere”, a spus europarlamentarul.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
De asemenea, Siegfried Mureșan a mai depus un amendament la Comisia pentru bugete a PE prin care a cerut creșterea plafoanelor maxime pentru statele din Europa de Est și Caucazul de Sud de la șase miliarde de euro la 11,5 miliarde.
„Totodată, am depus un alt amendament prin care am cerut creșterea plafoanelor maxime pentru împrumuturi ale BEI destinate statelor din Europa de Est și Caucazul de Sud, printre care și Republica Moldova, de la 6 miliarde de euro, cât a propus la finalul anului trecut Comisia Europeană, la aproximativ 11,5 miliarde de euro. Trebuie să stimulăm investițiile în zone economice mai puțin dezvoltate și să ajutăm statele din Vecinătatea estică a Uniunii să facă față unei politici tot mai agresive a Federației Ruse în regiune. Vreau ca aceste state, mai ales cele care și-au asumat obiectivul integrării europene, să aibă la dispoziție mai mulți bani pentru a-și moderniza infrastructura de transport, infrastructura energetică și să-și reducă astfel decalajul economic față de statele din Uniunea Europeană”, a precizat europarlamentarul.