Comisia Europeană a cerut Ungariei să modifice legislația privind achizițiile publice pentru a combate fraude în valoare de miliarde de dolari din fondurile europene pentru relansarea economică după pandemia de coronavirus, arată un document intern consultat de Reuters, citat de Agerpres. Ungaria urmează să primească împrumuturi nerambursabile de aproape 6,3 miliarde de euro în cadrul schemei de relansare.
Comisia, mandatată pentru gestionarea schemei de sprijin în valoare de 750 de miliarde de euro, a comunicat deja mai multor state membre ale UE că trebuie să-şi amelioreze propunerile pentru cheltuielile din fondurile care le revin iar în cazul Ungariei, UE a cerut chiar schimbări ale legilor.
„Concurenţa la achiziţiile publice este insuficientă în practică”, menţionează documentul, adăugând că este vorba de „nereguli sistemice” care „au dus la cea mai mare corecţie financiară din istoria fondurilor structurale în 2019”.
Documentul cere în special o mai mare transparenţă şi accesibilitate a datelor, argumentând că astfel procesele de achiziţie ar deveni mai corecte şi mai deschise. Concurenţa reală şi responsabilitatea la achiziţii ar evita fraudele şi necesitatea recuperării ajutoarelor cheltuite necorespunzător.
Ungaria, care se confruntă cu UE în mai multe probleme privind statul de drept, urmează să primească împrumuturi nerambursabile de aproape 6,3 miliarde de euro în cadrul schemei de relansare. Planul de cheltuieli trebuie însă aprobat înainte de data-limită de la sfârşitul lui aprilie, apoi acceptat de Bruxelles şi de celelalte ţări europene.
Un raport al OLAF - oficiul de luptă anti-fraudă al Uniunii Europene - afirma anul trecut că în perioada 2015-2019 în Ungaria au avut loc nereguli la cheltuirea a aproape 4% din fondurile europene, media în UE fiind de 0,36%. Chiar şi Slovacia, a doua în acest clasament negativ, a înregistrat doar 0,53% cheltuieli incorecte.
Editor : I.C