UE caută până în martie soluţii de relansare
Uniunea Europeană lucrează la stima de sine. La primul summit fără Marea Britanie, liderii celorlalte 27 de state membre au promis să recâştige încrederea cetăţenilor. Vor să facă asta prin programul de la Bratislava, o foaie de parcurs în cinci paşi care include rezolvări pentru principalele trei probleme actuale - migraţia, securitate internă şi externă şi economia.
Înainte de toate Uniunea Europeană vrea să elimine definitiv riscul unui noi val de migranţi.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Nu vom mai permite niciodată repetarea fluxurilor necontrolate de migranţi de anul trecut. Vom face tot ce este necesar pentru a sprijini statele membre în eforturile lor de a-şi proteja securitatea internă şi de a lupta împotriva terorismului. Intensificarea schimburilor de informaţii între serviciile de securitate ale statelor membre este o prioritate urgentă.”
Măsurile pentru combaterea migraţiei ilegale cuprind printre altele sprijin pentru statele balcanice şi găsirea unui consens în privinţa modului de împărţire a responsabilităţilor între statele membre.
1. Implementarea acordului UE-Turcia şi sprijin pentru statele balcanice
2. Asistenţă pentru protejarea graniţei Bulgariei cu Turcia
3. Consens european în privinţa politicilor de migraţie
Premierul Ungariei a plecat însă foarte nemulţumit de la Bratislava. Viktor Orban spune că summitul nu a adus nicio noutate în politica de migraţie şi că oamenii vor continua să vină în Europa câtă vreme Germania îi aşteaptă cu uşa deschisă. Preşedintele francez şi cancelarul german, care au prezentat împreună concluziile reuniunii informale, au pus accent pe securitatea spaţiului comunitar.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Teama de terorism a cuprins oamenii din Europa. Am convenit ca propunerile făcute în acest domeniu de partea germană şi cea franceză să fie discutate de cele 27 de state în următoarele săptămâni şi luni. Am spus, şi aici mai toată lumea a fost de acord, că avem nevoie de mai multă cooperare în domeniul apărării.”
Francois Hollande, preşedintele Franţei: „În materie de securitate vorbim în primul rând de apărarea frontierelor. Acest lucru presupune mijloace suplimentare: pază de coastă, pază la frontieră şi sprijinirea ţărilor care se află în prima linie.”
Pe foaia de parcurs întocmită la Bratislava sunt menţionaţi şase paşi pentru securizarea spaţiului intern şi a graniţelor externe ale Uniunii Europene. Cea mai importantă este implementarea unui sistem informatic care să permită înregistrarea tuturor persoanelor care intră sau ies de pe teritoriul UE.
1. Înregistrarea tuturor persoanelor care intră sau ies de pe teritoriul UE
2. Combaterea radicalizării
3. Intensificarea schimbului de informaţii între statele membre
Programul de la Bratislava urmează să fie implementat în următoarele şase luni, au promis liderii europeni.
Alice Iacobescu, trimisul special Digi24 la Bratislava: „Uniunea Europeană a celor 27 îşi croieşte drumul de după Brexit. Un proces de durată care nu a început la Bratislava şi nici nu s-a terminat aici. Cine vrea să vadă măsuri concrete trebuie să urmărească şi consiliile de toamnă şi de iarnă şi o noua întâlnire informală pe care liderii o vor avea peste şase luni.”
Foto: Gulliver/GettyImages
Temele care vor fi examinate în cadrul acestui plan sunt legate de principalele preocupări ale cetățenilor europeni în acest moment, respectiv migrația, terorismul și incertitudinea economică și socială. Președintele francez, Francois Hollande, și cancelarul german, Angela Merkel, au participat după summit la o conferință de presă comună, transmite Agerpres.
„Am stabilit un calendar care începe la Bratislava și se termină în luna martie, când se vor aniversa 60 de ani de la încheierea Tratatului de la Roma și când vom prezenta rezultatele pentru a demonstra că am avansat”, a spus Francois Hollande. Acesta a precizat că prioritățile foii de parcurs vor fi „securitatea, prosperitatea și viitorul tinerilor”.
Președintele francez a subliniat că țara sa și Germania au lucrat împreună la o serie de propuneri, una dintre ele fiind elaborarea unui plan pentru o apărare comună a UE.
La rândul ei, Angela Merkel a declarat că „spiritul (reuniunii) de la Bratislava a fost un spirit al cooperării”, menționând de asemenea că „fără unitate europeană nu vom realiza aceste obiective” incluse în foaia de parcurs. „Cred că Bratislava a fost punctul de plecare pentru o muncă susținută. Nu pentru mari declarații ori schimbări de tratate, ci al acțiunilor pentru cetățenii europeni”, a indicat ea.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că unul dintre obiectivele importante ale Uniunii Europene este „de a nu mai permite niciodată sosirea necontrolată de refugiați”. Fostul premier polonez a declarat, la finalul summitului de la Bratislava, că Europa trebuie să preia din nou controlul asupra frontierelor sale în conformitate cu principiile spațiului de liberă circulație Schengen, transmite Agerpres.
„Faptul că milioane de europeni nu se simt în siguranță este real. Sunt preocupați de lipsa de control, există temeri din cauza imigrației, terorismului și viitorului economic și social”, a recunoscut el. „Suntem hotărâți să nu mai repetăm greșelile trecutului și să avansăm pe bază de soluții în Europa celor 27. Lucrurile nu vor mai fi ca până acum”, a promis Donald Tusk.
Președintele Consiliului European a declarat că „trista” ieșire a Marii Britanii din UE a deschis o dezbatere sinceră cu privire la rădăcinile actualei situații politice din interiorul blocului comunitar. El s-a referit și la „foaia de drum” aprobată la Bratislava, în care sunt incluse și alte chestiuni, precum acordul cu Turcia pe tema refugiaților, sprijinul țărilor în lupta împotriva terorismului, o mai mare cooperare economică, investiții și mai multe opțiuni pentru tinerii europeni.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News