Manifestanţii s-au arătat de neclintit în faţa forţelor de ordine care au încercat să le distrugă adăposturile ridicate pentru a se apăra de ploaie. Cu steagurile Ucrainei şi ale Uniunii Europene, manifestanţii au scandat lozinci pro-comunitare.
„Semnarea Acordului de asociere cu UE este foarte important pentru mine. Călătoresc mult în Europa. Vreau să trăiesc ca europenii, ca şi cetăţenii europeni”, a spus unul dintre protestatari.
„Sunt revoltat de lipsa de moralitate a guvernului. Nu vreau să iau o armă în mână. De aceea am venit aici ca să stau”, a declarat alt manifestant.
Protestele de la Kiev, care aduc oamenilor aminte de Revoluţia portocalie petrecută în urmă cu 9 ani, s-au extins şi în alte oraşe din Ucraina.
Premierul Ucrainei a declarat că decizia de suspendare a semnării Acordului de asociere cu UE a fost dictată de probleme economice. Mikola Azarov a subliniat că poziţia FMI, care a cerut Kievului să crească tarifele la gaze şi să blocheze salariile, a fost picătura care a umplut paharul.
Decizia ucrainienilor a provocat un schimb dur de replici între Moscova şi Bruxelles.
„Am auzit ameninţări din partea partenerilor noştri europeni împotriva Ucrainei, până la favorizarea manifestaţiilor în masă. Iată presiunea, iată şantajul!”, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
„Presupun că ei (n.r. Rusia) au avut un cuvânt greu de spus. Dar decizia aparţine în totalitate Ucrainei”, a venit replica comisarului european Karel de Gucht.
Ucraina urma să semneze, săptămâna viitoare, la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Planul a fost însă abandonat după ce Parlamentul de la Kiev a respins trei proiecte de lege care ar fi permis transferul fostului premier Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, la un spital din Germania, pentru tratament.