După mai bine de două luni de proteste şi violenţe de stradă, regimul de la Kiev a făcut un pas înapoi. Marţi, premierul Ucrainei a demisionat, iar Parlamentul a anulat legile care incriminau protestele neautorizate. Opoziţia sărbătoreşte victoria, dar anunţă că vrea să câştige războiul, ca şi oamenii care au rămas în stradă să protesteze. Ei au solicitări clare: demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi reluarea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Presa face deja speculaţii cu privire la posibilii candidaţi la şefia guvernului ucrainean. Printre numele vehiculate este şi cel al unui om de afaceri cu origini basarabene, Petro Poroşenko, prezent în clasamentul Forbes 2013 al bogaţilor, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari. Petro Poroşenko a susţinut manifestaţiile, iar dacă va fi propus pentru funcţia de premier ar urma să conducă un guvern de tehnocraţi.
Premierul ucrainean Mikola Azarov şi-a anunţat demisia chiar înaintea începerii sesiunii extraordinare a Parlamentului de la Kiev, care ar fi trebuit să dea un vot de încredere Executivului. Nu a mai fost necesar, pentru că demisia prim-ministrului conduce automat la căderea guvernului.
„Am luat această decizie pentru a lăsa toate partidele politice să ajungă la un compromis şi să rezolve criza”, a declarat el în acest context.
În stradă însă, protestatarii sunt hotărâţi să nu renunţe. „Revolta din Piaţa Independenţei se va încheia atunci când vom avea noi alegeri prezidenţiale, un nou Parlament şi un nou consiliu local”, afirmă un reprezentant al manifestanţilor.
După demisia premierului, Parlamentul a votat şi abrogarea legilor care interziceau protestele neautorizate şi care prevedeau pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru cei care ies în stradă.
Până acum, liderii opoziţiei au refuzat ofertele preşedintelui ucrainean de a participa la guvernare, pe care le consideră o manevră de a-i dezbina. „Nu mă văd într-un guvern al lui Ianukovici. Am refuzat de la bun început să discut acest subiect”, a declarat Vitali Klitschko, lider al opoziţiei.
Situaţia din Ucraina, discutată la Bruxelles
Situaţia din Ucraina a fost dezbătută şi la summitul UE-Rusia, care are loc la Bruxelles. De acolo, preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că guvernul de la Moscova îşi va onora obligaţia de a împrumuta 15 miliarde de dolari Ucrainei, indiferent din ce tabără politică va face parte viitorul premier. „Atât împrumutul, cât şi reducerea de preţ la gaze sunt bazate nu pe dorinţa noastră de a susţine vreun guvern, ci pe oamenii obişnuiţi, care au de suferit”, a spus Putin.