Exerciţiile militare au loc în regiuni precum Volgograd şi Krasnodar, dar şi în Crimeea şi Armenia, ţară în care Moscova are o bază militară. Sunt manevre de rutină, prin care Kremlinul vrea să transmită mesajul că puterea militară nu este afectată de greutăţile economice.
În acest context, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că forţele aeriene vor primi în acest an peste 200 de avioane şi elicoptere noi, parte a planului de modernizare a armatei cerut de Vladimir Putin.
Şi tot liderul de la Kremlin mai vrea ceva de la membrii guvernului: le-a cerut să înceapă demersurile prin care să obţină de la Ucraina returnarea anticipată a unui credit de trei miliarde de dolari, scadent la sfârșitul anului. Vladimir Putin spune că Rusia are nevoie mai repede de bani, pentru că trece printr-o perioadă financiară mai dificilă.
Nici Ucraina nu stă pe gânduri. A anunţat că, de la 1 martie, ruşii care doresc să călătorească în Ucraina nu vor mai putea să facă acest lucru doar cu buletinul, ci vor avea nevoie de paşaport.
Toate aceste contre la nivel politic se traduc, pe frontul din estul Ucrainei, prin noi pierderi de vieţi omeneşti, atât în rândul militarilor ucraineni, cât şi al civililor şi rebelilor proruşi.
Cea mai dramatică situaţie râmâne în Debalţeve şi Doneţk. Mii de oameni au fugit din calea gloanţelor în timp ce exploziile şi rafalele de gloanţe se aud la tot pasul.
Pe de altă parte, reîncep tensiunile şi în capitala Kiev. Sute de persoane au încercat să intre cu forţa în biroul preşedintelui Petro Poroşenko. Pentru moment, nu sunt foarte clare revendicările protestatarilor. Presa rusă scrie însă că manifestanţii ar fi cerut reintroducerea legii marţiale în Ucraina.
În plus, o altă demonstraţie, care a avut loc în urmă cu câteva ore în faţa biroului procurorului general, reclama încetineala cu care sunt rezolvate dosarele de corupţie ale politicienilor.