Preşedintele ucrainean a promis că va veghea la aplicarea reformelor care să asigure ţării o uşă deschisă în Uniunea Europeană în următorii şase ani. El a prezentat, joi, un plan care include 60 de reforme şi programe speciale.
Rolul acestor reforme este să pregătească Ucraina să se înscrie în cursa de aderare la Uniunea Europeană în următorii şase ani. Parlamentul Ucrainei a ratificat la 16 septembrie Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, dar implementarea lui a fost amânată până în 2016 pentru a aplana tensiunile cu Rusia, care susține că pactul i-ar afecta piața internă.
„Prioritățile noastre sunt, înainte de toate, reforma luptei anticorupție, primenirea puterii și a aparatului birocratic, reforma justiției, reforma organismelor de aplicare a statului de drept, descentralizarea, reforma guvernării statului, reforma fiscală, dezvoltarea afacerilor, reforma sistemului de securitate și apărare”, a precizat președintele. „Și aș vrea să mai adaug două programe importante – independența energetică și promovarea, în continuare, a țării pe plan mondial”, a mai spus liderul de la Kiev.
Petro Poroşenko nu vrea să rămână nici în afara NATO şi a însărcinat guvernul să renunţe la statutul de ţară neutră. Pentru ca Ucraina să poată cere aderarea la Alianţă, autorităţile de la Kiev trebuie să schimbe Constituţia. Până la o aderare efectivă la NATO, preşedintele Petro Poroșenko a cerut Statelor Unite să acorde Ucrainei un statut special în relaţia cu Alianţa Nord-Atlantică.
„Prieteni, astăzi este prima zi după multe, multe săptămâni şi luni când niciun ucrainean nu a fost ucis şi niciun om nu a fost rănit. În sfârşit, armistiţiul funcţionează!”, a mai anunțat președintele Poroșenko la o întrunire cu magistrații.
Ucraina ar putea închide, pe termen limitat, graniţa terestră şi maritimă cu Rusia. Liderul de la Kiev a cerut guvernului să aibă în vedere o astfel de măsură pentru a împiedica infiltrarea de luptători şi militari din Rusia. Petro Poroşenko e optimist că planul său de pace pentru estul Ucrainei va da roade, chiar dacă separatiştii nu acceptă multe prevederi, inclusiv organizarea de alegeri în decembrie, sub supravegherea Kievului.