Guvernul Ucrainei a alocat duminică 16,6 miliarde de grivne (592 de milioane de dolari) pentru a garanta continuarea zborurilor prin spațiul aerian ucrainean, a anunțat premierul Denys Shmygal.
Shmygal a declarat pe rețelele de socializare că fondurile „au fost alocate pentru a asigura siguranța zborurilor în Ucraina pentru companiile de asigurări și de leasing”, transmite Reuters. „Această decizie va stabiliza situația pe piața transportului aerian și va garanta întoarcerea în Ucraina a cetățenilor noștri aflați în prezent în străinătate”, a spus el.
Anunțul vine după ce guvernul ucrainean a promis duminică că își va menține spațiul aerian deschis. „Cel mai important lucru este că pentru Ucraina nu are niciun rost să-şi închidă spaţiul aerian. Nu are niciun sens. Şi, în opinia mea, este ceva ce aduce cu un fel de blocadă parţială”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al şefului de personal al preşedintelui Volodimir Zelenski.
Serviciul public ucrainean de trafic aerian a sfătuit însă companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, începând de luni și până sâmbătă, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo. Peste 30 de nave ruseşti au început exerciţii de antrenament în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample, a anunţat sâmbătă agenţia de presă RIA, citată de Agerpres.
Compania aeriană olandeză KLM - parte a Air France - a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina. Este primul mare transportator care ia o astfel de decizie. La rândul său, compania germană Lufthansa ia în considerare suspendarea zborurilor, deși un oficial ucrainean de rang înalt a subliniat că Ucraina nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova.
Duminică, avionul unei companii low-cost ucrainene care zbura de la Madeira la Kiev a aterizat la Chișinău, după ce proprietarul său a refuzat survolarea spațiului aerian al Ucrainei.
În iulie 2014, un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care aveau loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de pasageri şi membri ai echipajului. Toate persoanele aflate la bord au murit, iar rapoartele ulterioare au dovedit că avionul a fost doborât cu o rachetă sol-aer rusească. După mai mulți ani de investigații, o comisie internațională a ajuns în 2018 la concluzia că lansatorul din care a fost trasă racheta aparținea Brigăzii 53 Antiaeriene a Rusiei. Moscova, care susține în continuare că nu i-a finanțat sau sprijinit pe rebelii care luptă cu trupele guvernamentale din Ucraina, a refuzat să-i extrădeze pe cei patru suspecți pentru doborârea avionului.
Editor : A.P.