La mai bine de un an și jumătate de la asasinarea jurnalistului slovac de investigații Jan Kuciak, ecourile acestui caz care a șocat opinia publică încă se fac simțite în lumea politică de la Bratislava. Ca o consecinţă indirectă a uciderii jurnalistului, premierul slovac Peter Pellegrini se vede acum în situaţia de a face faţă unui vot de neîncredere în Parlament, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Mai multe partide conservatoare şi liberale din opoziţie l-au acuzat pe premierul social-democrat că este un lider slab pentru că a refuzat să o demită pe subsecretarul de stat din ministerul justiţiei, Monika Jankovska, numită în această funcţie de partidul lui Pellegrini. Conform ştirilor apărute în presa locală, Jankovska a fost, în anumite momente, sub influenţa bărbatului bănuit că ar fi comandat dubla crimă, a ziaristului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei sale, în februarie 2018. Jankovska a negat acuzaţiile apărute în mass-media.
După ce au început să apară în presă informaţii despre presupusele legături dintre Jankovska şi acest bărbat - un antreprenor cunoscut, aflat acum în detenţie în cadrul unui proces în care îi sunt aduse acuzaţii pentru suspiciuni legate de fraudă - Pellegrini a afirmat că subsecretarul de stat din ministerul justiţiei va fi demis imediat ce aceste suspiciuni se vor confirma.
Zvonurile din presă care nu au fost confirmate de poliţie sau de procuratură nu sunt suficiente pentru a luat această măsură, a declarat Pellegrini. Sistemul judiciar va trebui să decidă asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei sale, nu media sau opoziţia, a afirmat în mai multe ocazii premierul slovac.
Acum, el se va confrunta cu o moțiune de cenzură, data votului urmând să fie stabilită în perioada imediat următoare.
Ce consecințe a avut cazul Jan Kuciak în politica din Slovacia
Cazul asasinării lui Jan Kuciak, care a declanșat cea mai amplă investigație din istoria modernă a Slovaciei, a dus deja la demisia fostului premier Robert Fico și a făcut ca la alegerile prezidențiale alegătorii să-și dea votul pentru o novice în politică, o avocată anticorupție, Zuzana Caputova.
Jurnalistul slovac Jan Kuciak, care a fost găsit asasinat alături de logodnica sa, era pe punctul de a publica un articol despre corupţia la nivel înalt care implică mafia italiană şi politicieni din țara sa.
Acest dublu asasinat, care încă nu a fost elucidat, deşi au fost arestaţi mai mulţi suspecţi, a fost pentru mulţi slovaci o ilustrare a corupţiei, clientelismului şi a relaţiilor dintre politicieni şi crima organizată. Au urmat proteste împotriva guvernului condus de social-democratul Robert Fico, a cărui demisie a fost cerută de fostul preşedinte Andrej Kiska, cel care avea apoi să o susţină pe Zuzana Caputova în cursa prezidenţială. În final, Robert Fico a demisionat, dar Partidul Social-Democrat (SMER) a reuşit să păstreze conducerea guvernului, condus în prezent de Peter Pellegrini. Robert Fico a rămas preşedinte al formaţiunii SMER.
Citiți și: Familiile unor jurnaliști uciși pentru că dezvăluiau acte de corupție cer numirea lui Kovesi la Parchetul European
Editor: Luana Păvălucă