Turcia ameninţă cu anularea acordului de readmisie a migranţilor
Data actualizării: Data publicării:
Regimul de la Ankara ar putea anula acordul de readmisie a migranţilor semnat cu Grecia şi Uniunea Europeană, în urma refuzului Atenei de a-i extrăda pe cei opt militari turci acuzaţi de Ankara că au participat la puciul eşuat de la 15 iulie, a declarat vineri ministrul turc de Externe, relatează AFP şi Reuters, preluate de News.ro.
Ankara ameninţă cu anularea acordului de readmisie a migranţilor în urma refuzului Greciei de a extrăda cei opt militari
Turcia ar putea anula acordul de readmisie a migranţilor semnat cu Grecia şi Uniunea Europeană, în urma refuzului Atenei de a-i extrăda pe cei opt militari turci acuzaţi de Ankara că au participat la puciul eşuat de la 15 iulie, a declarat vineri ministrul turc de Externe, relatează AFP şi Reuters.
”Vom lua măsurile necesare, inclusiv anularea acestui acord de readmisie” a migranţilor, a ameninţat vineri Mevlüt Cavusoglu, într-un interviu pentru postul public TRT.
Turcia a cerut rejudecarea celor opt militari care s-au refugiat în Grecia în urma tentativei de lovitură de stat de anul trecut, după ce Curtea Supremă elenă i-a respins cererea de extrădare.
Curtea a respins, joi, extrădarea militarilor, care au cerut azil politic şi au argumentat că se tem pentru viaţa lor în Turcia, dup ce au fost catalogaţi ”trădători”.
”Cerem ca militarii să fie judecaţi din nou. Aceasta este o decizie politică. Grecia protejează şi găzduieşte complotişti” la puciul eşuat, a declarat Cavusoglu vineri pentru postul TRT Haber, citat de Reuters.
”Evaluăm ce putem face. Am semnat un acord cu privire la migraţie, inclusiv un acord de readmisie cu Grecia, şi evaluăm ce putem face, inclusiv o anulare a acordului de readmisie cu Grecia”, a spus ministrul.
O purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene s-a declarat ulterior încrezătoare că această cooperare cu Turcia va continua ferm.
Relaţiile dintre Grecia şi Turcia, vecini şi aliaţi NATO, s-au îmbunătăţit în ultima perioadă, însă întree le continuă să existe dispute teritoriale şi etnice cu privire la Insula Cipru. În 1996, ele au ajuns pe marginea unui război din cauza unei insuliţe nelocuite.
Cele două ţări joacă un rol important în gestionarea celei mai grave crize a migraţiei cu care se confruntă Europa de la al Doilea Război încoace, iar Bruxellesul se bazează pe Ankara să blocheze valul de migranţi către continent.