The Guardian: Cinci previziuni pentru următoarele șase luni ale războiului din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Tanc distrus.
S-au împlinit șase luni de la începerea invaziei ruse în Ucraina. Foto: Profimedia

S-au împlinit șase luni de la începerea invaziei ruse în Ucraina. The Guardian publică în această zi o listă cu cinci previziuni la care să ne așteptăm în următoarele șase luni.

1. Războiul va dura, probabil, cel puțin un an, dar este în esență blocat, iar intensitatea sa scade

Au trecut șase luni de război, dar nici Ucraina și nici Rusia nu sunt pregătite să înceteze lupta, în ciuda pierderilor pe care le-au suferit. Ucraina își dorește înapoi teritoriile ocupate, iar Rusia vrea să continue să provoace dureri nu doar adversarului său, ci, indirect, și vestului. Kremlinul crede că iarna va juca în avantajul său.

Nu au existat negocieri între cele două părți de când au apărut dovezi ale masacrelor de la Bucha, Irpin și în alte părți din teritoriile ocupate de ruși la nord de Kiev. Dar mișcarea în primele linii a fost minimă de la căderea Lisiciansk, la sfârșitul lunii iunie. Ambele părți se luptă din interție și par din ce în ce mai epuizate de luptă.

2. Ucraina nu are mijloace convenționale pentru un contraatac eficient, în timp ce raidurile de gherilă sunt o modalitate considerată prea optimistă ca să provoace colapsul Rusiei

Ucraina ar dori să recucerească Hersonul, la vest de râul Nipru, dar un înalt oficial ucrainean a recunoscut, în privat, că „nu avem suficientă capacitate pentru a-i împinge înapoi”. Kievul și-a schimbat strategia și efectuează acum atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune și raiduri îndrăznețe ale forțelor speciale asupra bazelor rusești aflate în spatele frontului.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a spus că scopul este de a „crea haos în cadrul forțelor ruse”, dar, chiar dacă acest lucru va reduce eficiența invadatorului, este puțin probabil ca inamicul să se retragă voluntar din Herson, așa cum au făcut ucrainenii.

3. Rusia încă vrea să avanseze în teritoriile ucrainene, dar este posibil ca atenția sa să se îndrepte spre menținerea avantajului prezent și anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina

Rusia nu are un nou plan ofensiv în afară de bombardamente masive, distrugând orașe și avansând puțin câte puțin. Face acest lucru, în parte pentru că este eficient și, în parte, pentru a minimiza victimele, după ce a pierdut până acum 15.000 de militari, conform unor estimări occidentale. Continuă să adopte această strategie în jurul orașului Bakhmut în Donbas, dar progresul este lent, parțial, pentru că a trebuit să redistribuie unele forțe pentru a întări regiunea Herson.

Este posibil ca Kremlinul să nu fi atins ceea ce spera la începutul războiului, dar Rusia deține acum zone mari de teritoriu ucrainean în est și sud și vorbește în mod activ despre organizarea referendumurilor de anexare. Cum vremea rece se apropie cu repeziciune, este probabil să se concentreze pe consolidarea a ceea ce are până acum în posesie.

4. Iarna va precipita o nouă criză a refugiaților și va crea o oportunitate pentru oricine se va pregăti cel mai bine

Iarna este importantă în gândirea strategică a ambelor tabere.

Ucraina este deja îngrijorată cu privire la problemele umanitare, deoarece nu există încălzire pe gaz disponibilă pentru blocurile de apartamente din provincia Donețk și alte zone din prima linie. Un oficial responsabil cu problemele umanitare a prezis că va avea loc un nou val de migrație în timpul iernii, cu probabil până la două milioane de oameni trecând granița.

De cealaltă parte, rușii văd iarna ca pe o oportunitate. Ucraina se teme că Rusia va lovi rețeaua energetică, ceea ce agravează situația încălzirii locuințelor și ar putea pur și simplu să oprească centrala nucleară Zaporojie. Moscova vrea, de asemenea, să prelungească „durerea” vestului cu privire la costurile energiei și are toate pârghiile pentru a crește presiunea pe occidentali.

Totuși, primăvara ar putea fi momentul pentru reluarea ofensivei - fiecare parte va dori să se reînnoiască și să se pregătească pentru ceea ce probabil va fi un alt sezon de luptă.

5. Occidentul trebuie să decidă dacă dorește ca Ucraina să câștige, sau doar să reziste – și trebuie să coreleze ajutorul cu nevoia militară și cea umanitară uriașă

Ucraina ar fi fost învinsă fără ajutorul militar occidental. Dar, până acum, vestul nu a furnizat suficientă artilerie sau alte arme, cum ar fi avioanele de luptă, care să permită Kievului să-i alunge pe invadatori. Politicienii vorbesc despre necesitatea de a forța Rusia să revină la granițele de dinainte de război, dar nu oferă suficient echipament militar pentru a se putea face acest lucru.

În același timp, nevoia umanitară a Ucrainei este în creștere. De exemplu, nu există suficienți bani pentru reconstrucție – și multe case de la nord-est și nord-vest de Kiev rămân doar ruine, la cinci luni după ce rușii au părăsit zona, adesea cu rezidenți disperați care trăiesc în garaje sau structuri temporare.

Persoanele care sunt strămutate în interior trebuie adesea să locuiască în școli sau grădinițe, locuri de cazare temporare, în care oamenii se chinuie să rămână pentru o perioadă lungă de timp. Ucraina are un decalaj bugetar de 5 miliarde de dolari (4,2 miliarde de lire sterline) pe lună din cauza războiului. Ajutorul și reconstrucția vor costa de multe ori mai mult.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri