Cel puţin 100 de oameni au fost arestaţi sâmbătă după-amiază, după ce militanţii de dreapta şi cei de stânga au fost la un pas de a se lua la bătaie.
Tensiunile au început după ce mai mulţi militanţi de dreapta, care urmau să protesteze faţă de toleranţa autorităţilor belgiene cu privire la valul migrator din Europa, au fost întâmpinaţi de militanţi de stânga. Autorităţile au intervenit şi au dispersat grupurile de manifestanţi.
În urma atentatelor din Bruxelles, autorităţile locale au dispus interzicerea oricăror manifestaţii în cartierul Molenbeek.
Pregătiri pentru redeschiderea aeroportului Zaventem
Între timp se fac ultimele pregătiri pentru redeschiderea aeroportului Zaventem din Bruxelles. Duminică vor decola primele trei zboruri cu pasageri, toate către destinaţii externe. Securitatea aeroportului a fost întărită după atentate: detectoare de metale şi scanere cu raze X au fost amplasate încă de la intrarea în aeroport.
Directorul executiv al aeroportului Zaventem din Bruxelles a precizat că operaţiunile vor fi reluate treptat şi că se vor face ajustări permanente în funcţie de situaţia din teren.
„Chiar şi parţială, reluarea atât de rapidă a activităţii este un semn de speranţă, care demonstrează voinţa şi forţa noastră de reacţiona şi de a nu ne lăsa învinşi. De duminică, aeroportul din Bruxelles va fi operaţional parţial. Am programat primele trei zboruri de pasageri către Faro, Torino şi Atena, curse operate de Brussels Airlines”, a spus Arnaud Feist, directorul executiv al aeroportului din Bruxelles.
Pe Zaventem s-au luat măsuri sporite de securitate. Au fost amplasate detectoare de metale şi scanere, chiar la intrarea în aeroport, unde se va putea ajunge, în această primă etapă, cu maşina personală sau taxiul. La început va putea fi folosită doar una dintre parcări.
„Mai întâi, la intrare vor fi patru, apoi opt rânduri pentru controlul pasagerilor, cu ajutorul unor porţi detectoare de metale şi cu scanere pentru bagaje, toate cu raze X. 800 de pasageri vor putea fi verificaţi pe oră. Aceste proceduri au fost evaluate şi adaptate pe baza rezultatelor simulării de marţi, cu ajutorul a 800 de voluntari”, a mai spus Arnaud Feist.
Redeschiderea are loc la 12 zile de la atentatele teroriste din aeroport, când 16 oameni au fost ucişi de explozia unor bombe.
Între timp, Salah Abdeslam, unul dintre principalii autori ai atentatelor de la Paris, aflat în arest în Belgia, a mărturisit nu s-a aruncat în aer pe 13 noiembrie 2015 pentru că a vrut să salveze vieţile unor oameni. Declaraţia a fost făcută de fratele teroristului, care l-a vizitat la închisoare. Salah Abdeslam a mărturisit că regretă cele întâmplate şi că intenţionat nu a detonat vesta cu explozibili pe care o purta, ca să nu provoace şi mai multe victime. Teroristul belgian, care urmează să fie extrădat în Franţa, a spus că va coopera cu autorităţile franceze şi că nu vrea să fie judecat în Belgia.