Teama de sărăcie. Cum se descurcă spaniolii cu venitul minim garantat?

Data actualizării: Data publicării:
persoana care tine in palme cativa euro
Spania acordă temporar un venim minim garantat Foto: Guliver/GettyImages

De când cu pandemia, sute de mii de oameni au ajuns șomeri în Spania, iar noile restricții i-au împins pe și mai mulți în pragul falimentului. Cei mai afectați sunt lucrătorii din turism și sectorul hotelier. Pentru cei cu probleme financiare guvernul a introdus un venit minim temporar. Este o decizie istorică, dar captivă în hățișurile birocratice. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30. 

Chiar și atunci când cumpără alimente de bază, trebuie să calculeze exact ce își permite. Tânăra de 39 de ani se rușinează de situația ei și vrea să rămână anonimă, așa că o vom numi Maria. Dar nu este singura. Sărăcia crește nu numai la Madrid, ci în toată Spania, din cauza pandemiei de coronavirus.

„Pe vremuri, când rămâneam fără bani de facturi, aproape de sfârșitul lunii, mă ajutau rudele. Dar, din cauza pandemiei, și-au pierdut și ele locurile de muncă sau lucrează cu jumătate de normă. Acum nu mai găsesc sprijin nicăieri”, mărturisește Maria.

Adriana Pop: „Avem tot mai multe solicitări pentru banca noastră de alimente”

În cartierul Vallecas s-a răspândit zvonul că se dau ajutoare la o fostă școală de șoferi. Adriana Pop și vecinii ei au înființat aici o organizație de întrajutorare. Împart paste, ulei de gătit și produse de igienă pentru 1.800 de nevoiași.

„Cred că ce e mai rău abia urmează. Sunt oameni care nu știu dacă se vor mai întoarce vreodată la locul de muncă. Avem tot mai multe solicitări pentru banca noastră de alimente”, spune Adriana Pop, activistă socială.

Loli Civantos este nouă aici. Nu a crezut vreodată că va trebui să apeleze la acest tip de ajutor. Și-a pierdut slujba la restaurant din cauza pandemiei, iar pensia de văduvă nu-i ajunge să se întrețină.

„Banii îmi ajung cât să-mi plătesc chiria. Dacă vreau să și mănânc, atunci nu-mi mai pot permite apartamentul. Cam așa stă treaba”, spune Loli Civantos.

Ajutorul de la stat - bani greu de obținut, din cauza birocrației

Ca să ajute la ameliorarea situației, guvernul spaniol a introdus în grabă un venit de bază la nivel național: de la 450 până la 1.000 de euro lunar, în funcție de mărimea familiei.

Însă aprobarea venitului durează și, până îl obțin, nevoiașii depind de ajutoarele sociale oferite de administrația regională.

Regiunea Madrid, de pildă, vrea să economisească bani și acest lucru îi afectează direct pe solicitanți.

În termen de zece zile lucrătoare, o mamă singură cu doi copii trebuie să obțină mai multe documente pentru a demonstra că a solicitat noul venit de bază, altfel administrația regională nu-i va oferi ajutorul social. María spune că eliberarea fiecărui act necesită o perioadă îndelungată.

„Abia dacă am mai închis un ochi de când am primit această scrisoare. Mi-am pierdut și pofta de mâncare, tot ce fac e să mă gândesc dacă vom avea destui bani pentru a trăi și luna viitoare”, mărturisește Maria.

Preot: Termenul-limită este aproape imposibil de respectat

În căutarea unui sprijin, María a apelat la Biserică. Și părintele Javier s-a implicat - nu îi poate dezamăgi pe oameni tocmai acum. Bănuiește că e ceva în neregulă cu scrisorile trimise de administrație. Termenul-limită este aproape imposibil de respectat, parțial pentru că mulți funcționari sunt în vacanță.

„Cred că e vorba de o strategie aici. Scopul e să-i împiedice pe cei mai săraci membri ai comunității noastre să acceseze acele fonduri. Dar acele fonduri reprezintă exact esența unui bun sistem de protecție socială”, spune preotul Javier Baeza.

Hățiș birocratic și lupte politice de la distanță

Deutsche Welle a cerut și punctul de vedere al guvernului regional al Madridului (condus de conservatoarea Isabel Ayuso - n.r.) cu privire la aceste acuzații, dar interviul le-a fost refuzat jurnaliștilor. În schimb, au primit înregistrarea unui discurs al ministrului politicilor sociale care dădea vina pe guvernul central (condus de socialistul Pedro Sanchez - n.r.).

„În graba sa, guvernul național nu a ținut cont și de angajații serviciilor sociale sau de serviciile sociale în ansamblu”, spune Alberto Reyero, ministrul regional al politicilor sociale.

Un hățiș birocratic din cauza căruia suferă cei mai vulnerabili. Aici intervin organizațiile de întrajutorare - se mobilizează păstrând totodată distanțarea socială.

Părintele Javier spune că nevoiașii sunt împinși din ce în ce mai mult la marginea societății prin tertipuri administrative.

Cred că facem pași mari într-o direcție periculoasă. Îi învinovățim pe cei săraci și îi suspectăm că vor să păcălească sistemul”, afirmă preotul Javier Baeza.

Aproape un spaniol din cinci va rămâne șomer până la sfârșitul anului

Această retorică o sperie pe Maria. Ar munci oriunde atât timp cât ar putea să se ocupe și de îngrijirea celor doi copii.

„Nu există absolut niciun motiv pentru care nu ar trebui să lucrez. Dar cum nici măcar nu știu dacă voi mai găsi un loc de muncă, am nevoie de acest venit de bază. Trebuie să trăiesc din ceva”, explică Maria.

Găsirea unui loc de muncă devine din ce în ce mai puțin probabilă. Până la sfârșitul anului, Spania se așteaptă la o rată a șomajului de 19%. Aproape un milion de locuri de muncă s-au evaporat din cauza crizei de coronavirus. Un număr tot mai mare de oameni se află în aceeași situație cu Maria, dar asta nu o consolează în niciun fel.

Citiți și: Experimentul banilor fără muncă. Germania testează soluția venitului universal de bază

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri