„A avea Internet e un drept al tuturor. Această taxă e cel mai stupid lucru. În alte ţări, precum Estonia, Internetul este gratuit pentru toată lumea. Aici, în Ungaria, plăteşti taxă pentru fiecare gigabyte”, a spus unul dintre protestatari.
Impozitul a fost inclus în proiectul de buget pe anul viitor şi îi obligă pe furnizorii de servicii de Internet din Ungaria să plătească 50 de eurocenţi pentru fiecare gigabyte de date transferate. Ministrul Economiei de la Budapesta susţine că taxa va aduce, anual, aproape 65 de milioane de euro în bugetul de stat. Oamenii spun, însă, că nu este vorba doar despre bani şi acuză guvernul că vrea să impună o nouă măsură care să restricţioneze accesul populaţiei la informaţie.
„Guvernul nu a putut interzice complet libertatea de exprimare cu legea presei din 2010. De aceea, acum încearcă să taxeze Internetul. Vor face Internetul mai scump când ştim deja că patru milioane de oameni trăiesc sub limita sărăciei”, a spus o altă persoană nemulțumită de acest proiect de lege.
„Sunt aici pentru a denunţa sistemul, pentru că ne transformăm într-o dictatură de când cu Orban şi guvernul lui. Şi sunt împotriva acestei taxe”, a adăugat un manifestant.
După manifestaţia din faţa Ministerului Economiei, câţiva protestatri au mers la sediul partidului de guvernământ din Budapesta şi au spart geamurile de la intrare. Şase protestatari au fost reţinuţi. În ultimii ani, premierul Viktor Orban a impus taxe speciale în sectorul bancar, cel energetic, în telecomunicaţii, dar pentru comerţul cu amănuntul, limitând profitul unor companii şi provocând nelinişte în rândul investitorilor străini.
Comentator politic maghiar: Lui Viktor Orban nu îi place să se retragă în fața presiunii populare
Gáspár Miklós Tamás, filosof şi comentator politic maghiar, a spus la Digi24 că această manifestație este o consecință și a nemulțumirii generale și una față de acest proiect legislativ.
„Este o rebeliune a tinerei clasei mijlocii, care-și consideră drept fundamentul uzul Internetului și căreia îi e frica că autonomia sa va fi limitată de această măsura și de alte măsuri. Nu e vorba numai de economie, e vorba și de libertatea de expresie și de acces la informații, știri, după ce majoritatea mediilor ungare au devenit victima cenzurii sau naționalizării”, a spus Gáspár Miklós Tamás.
„Este o stare de nemulțumire față de întregul sistem, radical, antiegalitar”, a punctat comentatorul politic.
„Țara este scindată și politic între dreapta radicală la Guvern, centru stânga, și mai ales între cei care nu vor nicio tabără politică. Este o neîncredere în sistemul liberal democratic, mai ales după distrugerea fără niciun protest al sistemului constituțional, dupa modifcarea legii electorale”, a subliniat Gáspár Miklós Tamás, la Digi24.
Acesta a mai spus că premierului Ungariei „nu îi place să se retragă în fața unei presiuni populare, se vor face gesturi simbolice poate, dar știe foarte bine că tânăra clasă mijlocie este în minoritate, însă de această dată se înșeală, clasa mijlocie este baza lui politică”.