Supravieţuitorii de la Bataclan se confruntă cu suferinţe psihologice
Data publicării:
Franţa trebuie să facă mai mult pentru supravieţuitorii atacurilor din 13 noiembrie, spun specialiştii. Mulţi dintre cei care au scăpat cu viaţă din masacrul de la Bataclan şi din celelalte atacuri au probleme de reintegrare. Şi multe dintre familiile celor ucişi nu îşi pot relua viaţa după trauma suferită, atenţionează psihologii francezi, de aceea au nevoie de ajutor pentru a trece peste traume.
Rănile atacurilor din 13 noiembrie nu sunt doar fizice. Supravieţuitorii se confruntă cu grave suferinţe psihologice care le afectează sănătatea şi îi împiedică să se integreze în societate, spune un consilier al victimelor.
„Preşedintele fracez a spus că odată îngropaţi cei morţi, trebuie să îi facem bine pe cei vii. Iar repararea celor vii nu se referă doar la rănile fizice, ci şi la cele psihologice, care sunt multe, inclusiv în cazul apropiaţilor celor ucişi. Iar Franţa trebuie să le acorde îngrijire psihologică, fizică şi socială”, spune Francoise Rudetzki, reprezentantă a victimelor atacurilor de la Paris.
Specialiştii atrag atenţia că supravieţuitorii, familiile lor şi apropiaţii celor ucişi suferă de stres post-traumatic şi ar trebui să beneficieze de consiliere psihologică exact ca în cazul militarilor care se întorc de pe front. Problemele psiholgice îi impiedică pe mulţi să-şi reia serviciul, să aibă grijă de copii sau chiar să-şi păstreze familia unită.
„Mulţi nu mai sunt în stare să muncească în domeniul în care au activat, aşa că trebuie să le oferim posibilitatea schimbării slujbei, să le găsim o slujbă dacă este posibil, să fie reintegraţi social şi familial. Pentru că în trecut, multe cupluri au divorţat sau s-au despărţit în urma imensei suferinţe şi a traumatismului trăit. Deci, suntem datori să-i însoţim şi să-i ajutăm pe această cale a recuperării”, spune Francoise Rudetzki, reprezentantă a victimelor atacurilor de la Paris.