Cuceririle pe care le face Statul Islamic în apropierea Europei îngrijorează cancelariile occidentale. Dacă în urmă cu patru ani, când izbucnise războiul civil din Siria, aproape nimeni nu auzise de gruparea teroristă, aceasta ameninţă acum nordul Africii.
Jihadiştii şi-au stabilit capitala la Raqqa, în nordul Siriei, după ce s-au declarat califat şi au cucerit o bună parte din nordul Irakului. Acolo, teroriştii controlează oraşul Mosul (nord) şi Fallujah (centru).
Militanţii islamişti nu s-au mulţumit cu atât. Libia a devenit următoarea ţintă. Pe fondul luptelor după îndepărtarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, jihadiştii au ajuns să controleze o fâşie tot mai întinsă a ţărmului libian. Ei deţin deja controlul asupra oraşelor Benghazi, Nofilia, Derna, Sirte şi ameninţă să se extindă.
Decapitarea recentă a 21 de creştini copţi a îngrozit lumea întreagă. În replică, Egiptul a lansat o serie de raiduri aeriene în Libia pentru a lovi poziţiile teroriştilor.
De altfel, şi Egiptul a început să aibă probleme în Peninsula Sinai. Principalul grup terorist de acolo şi-a declarat loialitatea faţă de Statul Islamic. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Algeria, unde grupul Jund al-Khilafah a decapitat un cetăţean francez anul trecut.
Probleme sunt şi în ţara vecină, Tunisia, unde autorităţile au anunţat că peste 2.400 de oameni au plecat să se alăture Statului Islamic, în ultimii patru ani.
Regiuni cu un grad mare de risc rămân Afganistanul şi Yemenul. În acest din urmă stat, gruparea Al-Qaida locală, una dintre cele mai importante, şi-a declarat susţinerea faţă de Statul Islamic.
În aceste condiţii, statele europene sunt îngrijorate nu numai de pericolul direct pe care îl reprezintă gruparea Statul Islamic pentru sudul Europei, ci şi de cetăţenii europeni radicalizaţi, care vor să se alăture teroriştilor. Este şi cazul a trei adolescente britanice care au reuşit să ajungă în zonele din Siria controlate de Statul Islamic.
Rudele fetelor sunt în stare de şoc: „Nu am avut niciun fel de indiciu, era pur şi simplu ea însăşi, nu era nimic diferit. Nu am observat nicio schimbare în comportamentul ei, nimic. Era doar copilul nostru”.
Între timp, autorităţile din Marea Britanie, Statele Unite şi Canada sunt în alertă din cauza unei ameninţări cu atacuri teroriste asupra mall-urilor lansate de grupul jihadist somalian al-Shabab.
Siria
- controlează teritorii întinse din nordul ţării;
- şi-a stabilit capitala la Raqqa.
Irak
- controlează zone întinse din nord-vestul ţării;
- controlează rafinării şi zone bogate în petrol din nord;
- controlează mari oraşe, precum Mosul, în nord, şi Fallujah, în centru, aproape de Bagdad.
Libia
- a câştigat controlul unor fâşii întinse de pe litoralul mediteranean;
- controlează oraşele Benghazi, Nofilia, Derna, Sirte;
Egipt
- ISIS a început să-şi facă simţită prezenţa în Peninsula Sinai;
- cel mai influent grup din regiune, Ansar Bayt al-Moqdis, şi-a declarat loialitatea faţă de ISIS.
Algeria
- grupul terorist care activează aici, Jund al-Khilafah, a jurat credinţă ISIS;
- anul trecut, grupul a decapitat un cetăţean francez.
Tunisia
- ţară considerată un teren de recrutare pentru ISIS;
- 2.400 de tunisieni s-au alăturat Statului Islamic din 2011.
Afganistan
- steagul ISIS a început să fie depistat în Farah, Helmand şi Kabul;
- o parte dintre talibanii de la graniţa cu Pakistanul şi-au declarat loialitatea faţă de ISIS.
Yemen
- Al-Qaida în Peninsula Arabică, una dintre cele mai puternice ramuri ale reţelei, şi-a declarat loialitatea faţă de ISIS.