Stare de catastrofă naturală decretată pentru sudul Franței. 16 oameni au murit

Data publicării:
inundatii franta GettyImages-485023834

Este stare de catastrofă naturală în sudul Franţei, unde o furtună puternică a lăsat în urmă 16 morţi. Cea mai afectată este Coasta de Azur, unde inundaţiile au făcut prăpăd. Nivelul apei a depăşit o jumătate de metru pe străzi, iar zeci de mii de locuinţe sunt în continuare fără curent electric. În această după-amiază, preşedintele Francois Hollande a vizitat zonele afectate, împreună cu ministrul de interne. 

Cannes şi Nisa, staţiunile emblematice ale Franţei, au fost acoperite de ape după o ploaie de o zi. Cantitatea de precipitaţii a fost atât de mare, încât râurile din zonă au ieşit din matcă şi au inundat totul - străzi, magazine şi staţii de metrou. Maşinile au fost luate pe sus şi purtate sute de metri, în timp ce oamenii încercau disperaţi să iasă din ele.

A fost foarte greu fiindcă apa era foarte rece...mi-a fost foarte frică, am văzut moartea cu ochii”, povestește o femeie.

Ploile torenţiale au provocat mai multe alunecări de teren în apropierea Cannes-ului. Drumurile au fost acoperite de nămol, care a blocat şi circulaţia trenurilor. Apa a pătruns în case, iar oamenii au avut la dispoziţie doar câteva minute ca să se salveze.

„A fost un adevărat râu! Toate maşinile sunt răsturnate, apa avea 60 de centimetri şi valuri...

Mi-am căutat maşina şi am găsit-o la 300 de metri distanţă de unde o lăsasem. Nu ştiu cum a ajuns acolo, e o nebunie!”, a relatat un martor ocular.

Din cauza furtunii, traficul aerian pe aeroportul din Nisa a fost oprit timp de mai multe ore. 60 de mii de locuinţe au rămas fără curent electric, după ruperea liniilor de înaltă tensiune. În faţa acestui dezastru, preşedintele Francois Hollande a decretat starea de catastrofă naturală.

„Această tragedie întristează Franţa şi necesită, bineînţeles, mobilizarea generală a tuturor serviciilor din subordinea statului”, a explicat premierul Manuel Valls.

Cele mai grave inundaţii produse în ultimii ani în sudul Franţei au fost cele din 2010. 25 de oameni au murit atunci, peste 31 de mii au fost răniţi, iar pagubele s-au ridicat la aproape un miliard de euro.  


Canalizarea nu a mai făcut faţă volumului uriaş de apă, iar şuvoaiele au luat pe sus maşinile, pe care le-au purtat sute de metri. Staţiile de metrou au fost inundate, iar apa a pătruns în zeci de case şi magazine. Din cauza cantităţii mari de apă din sol, în apropiere de Cannes s-au produs mai multe alunecări de teren. Drumurile au fost acoperite de nămol, circulaţia trenurilor a fost întreruptă şi traficul aerian pe aeroportul din Nisa a fost oprit timp de mai multe ore. 60 de mii de locuinţe au rămas fără curent electric.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Preşedintele Francois Hollande le-a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi va merge astăzi în zonele afectate, împreună cu ministrul de Interne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri