Spania și Portugalia, sub amenințarea unui tsunami devastator

Data actualizării: Data publicării:
tsunami captura

40 de oameni de știință avertizează într-un documentar spaniol („La gran ola” – Marele val) că nu mai e decât o chestiune de timp până când un zid gigantic de apă se va izbi de coastele spaniole și portugheze. Catastrofa ar face mii de victime și ar provoca pagube colosale, pentru că, spun acești oameni de știință, regiunile vizate sunt total nepregătite pentru un asemenea scenariu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acest posibil dezastru a fost comparat cu teribilul cutremur de pământ care a lovit Lisabona în secolul al XVIII-lea și care a rămas în istorie. S-a produs în noiembrie 1755, la ora 9:00 și se estimează că dintre cei 275.000 de locuitori ai capitalei, între 50.000 și 70.000 și-au pierdut viața. Cutremurul a fost urmat de un tsunami și de incendii care au distrus aproape complet orașul Lisabona.

Seismul n-a putut fi înregistrat cu ajutorul seismografelor, dar magnitudinea și epicentrul său au fost calculate indirect, în funcție de contextul geologic și de repartizarea distrugerilor. Seismologii estimează, astfel, că a avut magnitudinea între 8,5 și 9. Epicentrul exact rămâne subiect de dispute științifice, dar în orice caz s-a situat în Oceanul Atlantic, probabil la circa 200 de kilometri sud-vest de Capul Sao Vicente.

Studiile de paleoseismologie spun că un asemenea cutremur se produce o dată la 1.500 – 2.000 de ani.

Japan To Commemorate 6 Months Anniversary Of Earthquake And Tsunami
Urmările tsunami-ului din Japonia din 2011  FOTO: Gulliver/GettyImages

Însă realizatorul documentarului, Fernando Arroyo, spune că s-ar putea repeta această catastrofă oricând. Zeci de mii de persoane ar putea fi ucise și sute de mii ar putea suferi din cauza lipsei unui adăpost, a lipsei curentului, hranei și apei.

Golful Cadiz ar fi regiunea cea mai expusă. E o zonă spaniolă foarte frecventată de turiști, mai ales străini. E situată pe coasta atlantică a Andaluziei, în jurul orașului Cadiz. Se întinde între Strâmtoarea Gibraltar și Capul Sao Vicente din Portugalia.

Golful Cadiz este o zonă cu activitate importantă, dată fiind poziția sa. Are deschidere la Atlantic, la intrarea în Marea Mediterană și tot aici se varsă numeroase fluvii (Guadalquivir, Guadiana, Odiel și Guadalete, între altele). Pentru că este situat pe o zonă de contact între placa africană și placa eurasiatică, și activitatea seismică este constantă.

Când va veni devastatorul tsunami?

tsunami captura

Documentarul expune părerile mai multor oameni de știință din regiune, care dau glas temerilor expuse de realizatorul filmului. Sunt 40 de experți care trag semnalul de alarmă. Ei sunt îngrijorați cu precădere de absența unui sistem de alertă rapidă, care ar permite oamenilor să se pregătească de venirea unui val uriaș iminent.

„Problema nu este să știi că va veni un alt tsunami, ci când va veni”, spune Begona Perez, responsabil cu divizia oceanografică a porturilor spaniole.

Afirmațiile sunt reluate de Luis Matias, cercetător în materie de risc tectonic și seismic la Institutul Dom Luiz din Portugalia: „În Golful Cadiz, mai multe falii pot provoca un seism în orice moment. Asta face zona sensibilă la cutremure produse în mare, ceea ce poate da naștere unui tsunami. Când un cutremur, un vulcan sau o alunecare de teren se produce pe fundul oceanic, rezultatul e o deplasare a apei, care ia forma unui început de tsunami. Când valurile ating apa mai puțin adâncă, înălțimea lor poate crește cu câțiva metri”.

„Guvernele nu fac nimic”

În diverse interviuri acordate presei spaniole, realizatorul Fernando Arroyo repetă că „singura realitate este că niciun om de știință din lume nu poate pretinde că un astfel de seism nu se va mai repeta pe termen scurt, pentru că nu sunt niciun fel de indicii în acest sens. Însă un lucru e sigur: ar afecta sute de mii de persoane și ar cauza pierderi economice foarte mari”, susține Arroyo.

„Este adevărul. Puteți să-l credeți sau nu. Timp de mai multe zile, zone vaste nu vor putea fi evacuate. Nu vor fi electricitate, mijloace de comunicare, apă. Orașe întregi, precum Cadiz, vor trebui evacuate”, spune realizatorul într-un interviu pentru El Pais.

Afirmațiile lui sunt susținute de un alt expert, portughez, Mario Lopez: „Guvernele nu fac nimic. Trebuie spus negru pe alb. Politicienii cunosc acest risc seismic. Ar putea să-l reducă”, punctează el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...