Guvernul britanic a aprobat, miercuri, după o şedinţă maraton, acordul pentru Brexit, de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut de către premierul Theresa May. Ea a declarat că guvernul a avut „o dezbatere lungă, detaliată şi pasională”, adăugând că acordul „este cea mai bună versiune care a putut fi negociată”.
UPDATE 21.25. „Decizia a fost extrem de controversată.
Acest acord ne permite să construim mai departe viitorul ţării sau să facem un pas înapoi. Aveam soluţia unui acord sau a niciunuia.
Decizia a fost luată.
Mâine voi face o declaraţie în Parlament.
Am datorie să iau decizia în funcţia de interesul naţional”, a declarat Theresa May.
Premierul britanic Theresa May a dat asigurări miercuri, în Camera Comunelor, că proiectul de acord al divorţului încheiat marţi cu Bruxellesul răspunde votului britanicilor în vederea ieşirii din Uniunea Europeană (UE).
Premierul răspundea astfel unor critici din partea unui membru al majorităţii sale conservatoare, potrivit cărora documentul conţine concesii inacceptabile.
Premierul britanic Theresa May a încercat să-şi convingă miniştrii să-şi depăşească disensiunile cu privire la Brexit şi să aprobe un proiect de acord încheiat marţi de către negociatorii europeni şi britanici.
Aprobarea Guvernului este necesară în vederea permiterii organizării unui summit excepţional cu liderii europeni, cu scopul de a valida acordul. Acesta urmează să fie ratificat, ulterior, de parlamentele britanic, naţionale şi european (PE), înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) la 29 martie 2019.
Cabinetul s-a reunit la ora 14.00 GMT (16.00, ora României), pentru a ”studia proiectul de acord şi a decide următoarele etape”, a anunţat Guvernul într-un comunicat.
Miza acordului între Bruxelles și Londra pe textul pentru Brexit
UE şi Marea Britanie au nevoie de un acord pentru a menţine fluxurile comerciale între cel mai mare bloc comercial din lume şi Regatul Unit, unde se află cel mai mare centru financiar internaţional din lume.
May a avut însă probleme în retragerea Marii Britanii din UE, ţară membră a UE de 46 de ani, fără să afecteze comerţul sau să nemulţumească parlamentarii cărora le revine decizia finală referitoare la acord.
Cu mai puţin de cinci luni înainte de retragerea Marii Britanii din UE, problema menţinerii circulaţiei libere la frontiera Irlandei de Nord cu Irlanda a fost cea mai importantă piedică în calea acordului.
Nu este clar ce s-a convenit în această privinţă, întrucât guvernul britanic nu a oferit informaţii imediate referitoare la acordul pentru Brexit, care are sute de pagini.
Potrivit postului irlandez RTE, acordul referitor la frontieră are forma unui acord vamal global temporar, cu prevederi specifice referitoare la Irlanda de Nord.
Acordul mai include un mecanism de evaluare, potrivit RTE, care adăugă că mai sunt încă detalii de stabilit între Londra şi Bruxelles.
Susţinătorii Brexit se tem însă că Theresa May acceptă subjugarea Marii Britanii faţă de UE. Prin încercarea de a ieşi din UE păstrând legături strânse cu UE, planul de compromis al lui May a nemulţumit susţinătorii Brexit-ului, pro-europenii, naţionaliştii scoţieni, partidul Irlandei de Nord care susţine guvernul şi pe unii dintre miniştri.