Cândva, în combinatul chimic din Lozniţa lucrau 10.000 de sârbi. Acum, întregul complex industrial este în ruine. Serbia este plină de foste fabrici comuniste lăsate de izbelişte. Asta în vreme ce rata şomajul se menţine la o rată uriaşă, de peste 20%.
Tocmai de aceea, un partid proeuropean care a promis creșterea nivelului de trai a obținut o victorie zdrobitoare la alegerile desfășurate ieri în Serbia. Partidul Progresist a câștigat 175 dintre cele 250 de locuri ale Parlamentului de la Belgrad.
Însă liderul său, viitorul premier Aleksandăr Vucici, are un trecut cel puțin ciudat. Între 1998 și 2000 a fost ministru al informațiilor, funcție din care a introdus o amendă pentru jurnaliștii care îndrăzneau să critice regimul Miloșevici.
În acea perioadă, Aleksandăr Vucici nu și-a ascuns gândirea ultranaționalistă și, în același timp, prorusă. Viitorul premier susține că acum este un alt om. Regretă măsurile pe care le-a luat împotriva presei și vrea să ducă Serbia în Uniunea Europeană.
Chiar și așa, Serbia ar putea fi obligată sa aleagă, în viitorul apropiat, între Rusia și Occident. Rusia este al treilea partener comercial al Serbiei, iar între Belgrad și Moscova există un acord de liber schimb.
Soldul investițiilor rusești în Serbia depășește două miliarde de dolari. Un sfert din această sumă sunt banii investiți de Gazprom în divizia sa din Serbia, compania petrolieră NIS, care are benzinării inclusiv în România.
Serbia este dependentă de gazele rusești, care îi asigură aproape întreg consumul intern și se află pe traseul viitorului gazoduct rusesc South Stream.
În plus, Rusia a susținut Serbia în problema independenței autoproclamate de Kosovo.
Deocamdată, viitorul premier, Aleksadăr Vucici, spune că, sub conducere sa, Serbia va lucra atât cu Occidentul, cât și cu Rusia.
„Sunt sigur că Serbia îşi va consolida relaţiile cu Europa, sunt convins că Serbia va colabora cu toţi prietenii săi din lume, cu Rusia, Statele Unite, China şi alţii. Sunt sigur că Serbia va lupta împotriva corupţiei”, a spus acesta.
Totuși, echilibrul promis de Vucici pare fragil, iar Serbia ar putea fi o nouă carte a lui Vladimir Putin în jocul strategic pe care îl dispută, de ceva vreme, Rusia și Uniunea Euorpeană.