Actualizare 13:45: Situaţia din estul Ucrainei seamănă tot mai mult a război. Autorităţile de la Kiev confirmă informaţiile apărute azi dimineaţă, potrivit cărora doi militari ucraineni au fost răpiţi de separatişti. Potrivit oficialilor incidentul a avut loc la Lugansk, iar unul dintre ei este ofiţer.
Între timp, la Doneţk sediul primăriei a fost ocupat de separatişti. La Slaviansk şi Kramatorsk, mai multe blindate uşoare ar fi fost capturate de militanţii proruşi din regiune, dar Kievul neagă această informaţie.
Operaţiunile antiteroriste declanşate de Kiev în estul ţării nu îi sperie pe militanţii fideli Moscovei. La Slaviansk şi Kramatorsk, mai multe tancuri cu steagul Rusiei au defilat prin centrul celor două oraşe. Bărbaţii instalaţi în blindate erau înarmaţi şi aveau feţele acoperite de cagule Ei au făcut semnul victoriei şi i-au salutat pe localnici. Parada separatiştilor vine după ce, ieri, la Kramatorsk militarii ucraineni au intervenit pentru a elibera aerodromul de lângă oraş.
Şi sediul primăriei din Doneţk a căzut în mâinile separatiştilor. În plus, potrivit presei ucrainene, doi militari au fost luaţi ostatici şi ameninţaţi cu moartea dacă nu ar jura credinţă „poporului din Donbass”.
Pe fondul acestor tensiuni, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, într-o convorbire pe care a avut-o cu Angela Merkel, că Ucraina este tot mai aproape de un război civil. Iar autorităţile de la Kiev susţin că agenţii ruşi inflitraţi în ţară au ordin să tragă şi să ucidă, şi au cerut Moscovei să pună capăt exportului de terorism.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
După câteva zeci de minute de confruntări în timpul cărora au putut fi auzite mai multe focuri de armă, militarii ucraineni au reuşit să preia controlul aerodromului de lângă Kramatorsk. Mai mulţi separatişti au fost reţinuţi. Operaţiunea nu i-a intimidat însă pe militanţii proruşi. Potrivit presei ucrainene un grup de separatişti a rămas în apropierea aerodromului. Aceştia continuă să arunce cu pietre şi sticle incendiare, iar militarii ucraineni trag focuri de avertisment în aer.
Manifestanţii fideli Moscovei spun că şi vocea lor trebuie ascultată, nu doar a celor care au protestat în Piaţa Independenţei.
„Este o administraţie ilegală care nu a fost aleasă de noi. Ce aşteptări să avem de la o astfel de guvernare?”, a spus unul dintre ei.
Puterea de la Kiev este la rândul ei hotărâtă să înăbuşe orice tensiuni separatiste.
„Vom merge înainte cu un răspuns echilibrat şi responsabil. Principalul scop al acestor acţiuni este acela de a proteja cetăţenii ucraineni, de a pune capăt terorismului, acţiunilor criminale şi încercărilor de a destrăma ţara”, a declarat Alexandr Turcinov, preşedintele Ucrainei.
Situaţia rămâne tensionată şi la Slaviansk. Autorităţile ucrainene au anunţat că i-au somat pe agenţii ruşi bănuiţi că ar sta în spatele tensiunilor separatiste să părăsească localitatea. În plus, militarii ucraineni fac tot posibilul pentru blocarea şi neutralizarea unor grupări extremiste din oraş, dar rămân încă sub controlul militanţilor proruşi sediile comisariatului de poliţie şi serviciului de securitate. Ocupate de separatişti sunt şi consiliul orăşenesc din Makeevka, primăria din Mariupol şi consilul orăşenesc din Kramatorsk.
O soluţie la criza din Ucraina este aşteptată de la reuniunea cvadripartită care va avea loc mâine, la Geneva. La masa negocierilor se vor aşeza oficiali din Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Tot mâine, dar de această dată la Washington, ar putea fi anunţate noi sancţiuni pentru Rusia. Acesta ar fi cel de-al patrulea set de sancţiuni impuse de Statele Unite Rusiei de la anexarea Crimeei, luna trecută.