Sute de medici din Serbia critică dur reacţia guvernului sârb la pandemie, într-o scrisoare deschisă publicată marţi în presa locală.
„Ne adresăm opiniei publice deoarece nu vedem altă cale de ieşire din catastrofa sanitară în care se află ţara noastră”, se arată în scrisoare, semnată de 350 de medici din Serbia.
Autorii scrisorii acuză guvernul preşedintelui Aleksandar Vucic că a relaxat prea rapid restricţiile legate de coronavirus, ceea ce a dus la „pierderea controlului asupra situaţiei epidemiologice”.
După ce a impus o izolare strictă în martie, guvernul a ridicat restricţiile la începutul lunii mai, permiţând desfăşurarea unor evenimente mari, cum ar fi meciuri de fotbal cu 18.000 de spectatori.
Partidul lui Vucic, SNS, a organizat de asemenea mari evenimente de campanie pentru al doilea tur al alegerilor parlamentare de la 21 iunie, pe care formaţiunea preşedintelui le-a câştigat la o mare diferenţă, relatează Agerpres.
În acelaşi timp, medicii acuză guvernul că publică date false şi că îi intimidează sau ameninţă pe doctorii critici faţă de reacţia administraţiei.
„Toate acestea au zguduit profund sistemul de sănătate şi au subminat încrederea cetăţenilor în angajaţii din domeniu”, scriu doctorii.
De altfel, au fost proteste la Belgrad și în alte mari orașe față de modul în care guvernul a gestionat criza.
Numărul infecţiilor cu coronavirus în Serbia, ţară cu o populaţie de şapte milioane de locuitori, a crescut accelerat în ultimele săptămâni. De duminică până luni, autorităţile au înregistrat 359 de noi cazuri şi zece decese. În prezent 190 de persoane sunt la terapie intensivă.
De la începutul pandemiei, au fost înregistrate 21.253 de infectări şi 482 de decese.