Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat luni seara că îl preferă pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, informează Agerpres citând agenția de știri EFE. Vucic, perceput drept un apropiat al lui Vladimir Putin, subliniază că aceste alegeri vor decide „între război şi pace” și este de părere că o victorie a democratei Kamala Harris ar reprezenta un risc de escaladare a conflictelor globale, care ar duce chiar la începerea unui nou război mondial.
„Se poate întâmpla ca aceste alegeri să aducă pacea, dar pot aduce şi continuarea războiului, care ne-ar putea îndrepta către al Treilea Război Mondial", a declarat Vucic luni, 4 noiembrie, la televiziunea locală Happy.
Conducătorul sârb a adăugat că Joe Biden, actualul lider de la Casa Albă ar fi un „sionist dovedit" şi a prezis că un eventual triumf al vicepreşedintei sale va provoca şi mai multe probleme în Orientul Mijlociu.
„Joe Biden, ca un sionist dovedit ce este, ar dori să fie ținut minte drept cel care a distrus infrastructura nucleară a Iranului, ceea ce va duce la probleme chiar mai mari decât cele din prezent”, a spus Aleksandar Vucic. El nu a explicat însă pe ce anume își bazează afirmațiile referitoare la intențiile președintelui american.
Președintele Serbiei, a declarat că alegerile prezidențiale din SUA de anul acesta sunt „cele mai importante din istoria umanității", având potențialul de a decide între „război și pace".
Serbia este o țară care, deși aspiră să devină membră a Uniunii Europene, păstrează legături strânse cu Rusia. Ultimul exemplu în acest sens este discuția telefonică dintre Putin și Vucic, din luna octombrie, când președintele rus l-a asigurat pe omologul sârb că Rusia va continua să furnizeze gaz Serbiei.
Deși a negat recent că ar fi apropiat al liderului de la Kremlin și un „cal troian” pentru Moscova, Vucic s-a poziționat în ultimii ani în favoarea Rusiei. De exemplu, Serbia a refuzat să aplice sancțiunile impuse de Uniunea Europeană regimului de la Kremlin.
De asemenea, capitala Serbiei a devenit „o mică Rusie”, în contextul în care tot mai mulți ruși au ales să formeze comunități în Belgrad, pe fondul fricii de a fi recrutați și forțați să lupte în invazia declanșată de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. .
Viziunea președintelui sârb este împărtășită și de Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, care se confruntă cu sancțiuni americane. El a cerut luni diasporei sârbe din SUA să voteze cu Trump, un "lider al păcii" în viziunea lui.
Potrivit datelor recensământului, se estimează că între 180.000 și 200.000 de sârbi au drept de vot în SUA, menționează sursa citată.
Editor : Andreea Stanciu