Scandalul „băutură și femei”. Șefului Eurogrup i se cere demisia

Data actualizării: Data publicării:
seful eurogrup
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat într-un interviu că ţările din sudul Europei care au primit asistenţă financiară din partea UE cheltuie banii pe „băutură şi femei”. Premierul portughez i-a cerut miercuri demisia oficialului european, în timp ce comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a criticat afirmațiile lipsite de tact.

seful eurogrup
Foto: Gulliver/GettyImages

„Europa va fi credibilă ca proiect comun în ziua în care Dijsselbloem nu va mai fi preşedinte al Eurogroup şi îşi cere scuze clar de la toate ţările şi popoarele care au fost ofensate profund de remarcele sale”, a declarat premierul portughez Antonio Costa, care a descris afirmaţiile drept „rasiste, xenofobe şi misogine”.

La rândul său, ministrul portughez de externe, Augusto Santos Silva, a făcut comentarii similare, marți, în cursul unei vizite la Washington. „Preşedintele nu îndeplineşte condiţiile pentru a rămâne liderul Eurogroup”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului de la Lisabona, în care este citat şeful diplomaţiei. Comentariile lui Dijsselbloem sunt „foarte nefericite şi, din punctul de vedere portughez, absolut inacceptabile”, a insistat ministrul, adăugând că mulţi membri ai Parlamentului European sunt de aceeaşi părere.

Europarlamentarul spaniol Esteban Gonzalez Pons spune că afirmațiile sunt „o insultă rasistă şi şovinistă la adresa ţărilor sudice şi a femeilor de aici” şi i-a cerut lui Dijsselbloem să demisioneze.

Spania, notează Reuters, face de mult campanie ca ministrul său de finanţe, Luis De Guindos, să conducă Eurogroup. Presiunile asupra lui Dijsselbloem, al cărui mandat la conducerea Eurogroup se încheie în ianuarie, vin în condiţiile în care miniştrii de finanţe urmează să discute dacă poate să îşi ducă la bun sfârşit mandatul, după ce formaţiunea sa a suferit o înfrângere zdrobitoarea la alegerile din Olanda.

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, Dijsselbloem a declarat că ţările mai bogate din nordul Europei au dat dovadă de solidaritate cu sudul în timpul crizei din Zona euro, din 2010-2013, oferindu-le ajutor financiar. „Dar oricine îl cere are şi obligaţii. Nu pot să cheltui toţi banii mei pe băutură şi femei şi apoi să îţi cer ţie ajutorul. Principiul este valabil la nivel personal, local, naţional şi chiar european”, a subliniat el.

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, l-a criticat miercuri pe preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, pentru comentariile sale critice la adresa ţărilor din sudul Europei. „Pot spune că nu aş fi spus niciodată acest lucru. Şi cred că este greşit”, a spus Vestager într-o conferinţă de presă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri