Scandal. Guvernatorul Băncii Naționale a R. Moldova și-a dat demisia, acuzând presiunile premierului 

Data publicării:
dorin dragutanu guvernator bnm - agora.md

©FOTO: agora.md

Ce pot eu să spun atunci când premierul îi transmite Guvernatorului prin presă să țină leul stabil până vine FMI? Asta după ce tot el a anunțat că dolarul ar putea ajunge la 40 de lei. Ce să spun eu în această situație? Țin leul, și după ce vine FMI ce fac? Îl las? Cine să-l țină? Ce să înțeleagă piața? Se creează o înțelegere greșită că la BNM există două butoaie legate de cursul valutar: sus și jos. În Moldova cursul valutar este stabilit de piață și doar ea poate găsi un echilibru", a spus guvernatorul Drăguțanu, vădit indignat, relatează agora.md.

Scandalul intervine în ajunul ședinței comune de guvern între România și Republica Moldova.

Guvernatorul și adjunctul său au anunțat că își dau demisia din fruntea instituției, dar vor asigura funcționarea BNM până la numirea unor noi șefi ai băncii centrale. Cursul leu moldovenesc - dolar s-a depreciat constant în ultimele luni, mai ales după scandalul dispariției miliardului de dolari.

Consider că e momentul potrivit ca unii politicieni să-și asume răspunderea pentru atacurile pe care le-au declanșat. Astăzi eu și vice-guvernatorul BNM, Marin Moloșag, am prezentat demisia Președintelui Parlamentului. În continuare vom asigura interimatul funcției. Motivul demisiei sunt presiunile politicienilor. Dacă nu demisionăm, riscăm să permitem manipulări care pot afecta stabilitatea financiară și activitatea Băncii Naționale. Timpul va arăta cine a stat în spatele acestor atacuri. Așteptăm începutul investigației Kroll pentru a arăta cine a stat în spatele atacurilor asupra sistemului bancar. Până la numirea noii conduceri vom asigura deplina funcționare a Băncii Naționale. Cred că odată ce am fost presați să plecăm există candidații pregătiți pentru această funcție”, a declarat Dorin Drăguțanu.

Lipsa oricăror evoluţii în ancheta privind dispariţia unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti, un scandal izbucnit în primăvară şi care implică influenţi oameni de afaceri şi politicieni, a generat ample proteste antiguvernamentale la Chișinău, la chemarea Platformei civice „Dreptate și adevăr”.

La începutul lui aprilie, banca centrală a Moldovei a descoperit că trei instituții reprezentând circa o treime din activele bancare ale țării au acordat credite în sumă totală de un miliard de dolari, respectiv circa 15% din PIB, unor destinatari care nu au fost niciodată identificați.

Anunțarea acestei „dispariții” a provocat importante manifestații de protest la Chișinău, la care participanții au cerut demisia procurorului general, acuzat că nu este în măsură să-i găsească pe vinovați, a președintelui, a guvernului, dar și a șefilor băncii centrale.

Șeful Băncii Centrale a mai spus, luni, că atacurile la adresa BNM vin din toate părțile. „Culmea, vin și din partea partidelor care sunt direct responsabile de ce s-a întâmplat la Banca de Economii, inclusiv din partea partidului care a avut în toți acești ani portofoliul la Ministerul de Finanțe, care a administrat BNM în perioada anilor când s-au format schemele de mari hoții. (...) Am cerut instituțiilor abilitate să intervină. Mărturie sunt numeroasele scrisori trimise. Interesant este că atacurile în adresa BNM s-au intensificat după ce în presă au început să apară mai multe detalii referitor la furtul de la Banca de Economii”, a conchis Drăguțanu.

Portofoliul Finanțelor aparține Partidului Liberal Democrat din Moldova, condus de Vlad Filat. Actualul ministru, Anatol Arapu, este în funcție începând cu 14 august 2013, făcând parte din trei guverne consecutive: Guvernul Leancă, Guvernul Gaburici și Guvernul Streleț. A mai fost Ministru al Finanțelor în anii '90, în Guvernul Ciubuc-2 (22 mai 1998 - 17 februarie 1999) și în Guvernul Sturza (12 martie - 12 noiembrie 1999). Ulterior a lucrat la compania Lukoil România ca director financiar, timp de un an, iar din 2001 până în 2013 a deținut funcția de director general adjunct pe probleme economice și financiare. Deși nu este membru de partid, a ajuns în funcția de ministru fiind propus de PLDM.

Dorin Drăguțanu, în vârstă de 41 de ani, era guvernator al băncii centrale din noiembrie 2009.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...