Jurnaliştii de la The Daily Telegraph s-au întâlnit cu cei doi politicieni britanici şi le-au spus că reprezintă o agenţie de comunicaţii cu sediul în Hong Kong care caută politicieni dispuşi să se alăture comitetului consultativ al companiei.
Propunerea ziariştilor deghizaţi în oameni de afaceri a fost primită cu interes de Jack Straw, membru al Partidului Laburist, şi Sir Malcom Rifkind, politician conservator.
Jack Straw, fost ministru al Justiţiei: „Ce pot să fac, cât timp implică... mai rămâne problema onorariului. Dacă ţin un discurs sau ceva de genul, este vorba de 5.000 de lire sterline pe zi, aceasta este suma pe care o pretind”.
Dacă fostul membru al Partidului Laburist este hotărât şi anunţă suma pentru care este dispus să colaboreze, colegul lui conservator sir Malcom Rifkind preferă doar să dea de înţeles că este disponibil. Şi că poate aranja un „acces util” la ambasadorii britanici.
Sir Malcom Rifkind, fost ministru al Apărării: „Sunt propriul meu angajat, nu mă plăteşte nimeni. Trebuie să îmi câştig existenţa”.
Cei doi politicieni britanici s-au lăudat că pot fi foarte convingători. Pretind că l-au făcut pe premierul Ucrainei să schimbe anumite legi în favoarea unei companii sau că ar fi făcut lobby pentru a modifica regulile Uniunii Europene ca să ajute o firmă.
În faţa valului de critici, politicienii acuzaţi spun că nu au făcut nimic ilegal.
Sir Malcom Rifkind, fost membru al Partidului Conservator: „Sunt de mult timp în viaţa publică, ştiu ce este permis şi ce nu, ce este adecvat, şi nu mă abat de la asta”.
În timpul investigaţiei jurnalistice, reporterii au contactat 12 parlamentari. Jumătate dintre ei au răspuns şi numai unul a spus clar că relaţiile lui nu sunt de vânzare.
Un purtător de cuvânt al Partidului Laburist a declarat că în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse lui Jack Straw în Daily Telegraph, politicianul a fost de acord că cea mai bună soluţie este să se autosuspende din partid.